Doften av en dahlia kan göra en fri. Foto: Bernard Mikulic / SVT

Fångarna öppnar blomsterbutik på anstalten

Uppdaterad
Publicerad

I snart 70 år har Tygelsjöanstalten haft växthus och blomsterodlingar för att de intagna ska ha en vettig sysselsättning. På fredagen startar ett nytt kapitel i fängelsets historia när de öppnar en blombutik.

En av de intagna är ”Peter”.

– Tycker man om det här med växter, så kan det funka som terapi. Det är lite lugnande. Man får tid för sig själv och reflektera kring vissa grejer medan man gör det här och man ser när man har planterat en liten planta hur det blir till en stor buske ellr växt eller pelargon eller dahlia. Så det är lite terapi, säger Peter till SVT Nyheter Skåne.

Han kom in på Tygelsjöanstalten utanför Malmö för några månader sedan för att avtjäna ett ettårigt fängelsestraff. Här finns olika sysselsättningar men Peter fastnade för växthusen och blommorna.

”Nu när allting blommar”

– Jag tycker det är skönt. Det är fint. Speciellt nu när allting blommar upp, så är det fint. Det är harmoniskt på nåt sätt. Det är arbetsplikt när du är här men jag jobbar ju varje dag för jag är en sån person som måste hålla mig sysselsatt, för då känner jag också att tiden går snabbare. Det är frivilligt på helger men jag jobbar gärna helger också, säger Peter.

Anna Karin Söderdahl är produktionsledare för Tygelsjöanstaltens handelsträdgård:

– Det funkar så klart inte på alla intagna men det är väldigt många som tycker att det är en lugn plats. Det är läkande. Man får tänka efter lite. Ja, alla tycker väl om blommor?

Sysselsättningen viktigare än vinsten

Här produceras årligen 700 000 tulpaner, 50 000 pelargoner och en massa andra blommor som hittills bara sålts till butiker och grossister i Malmöområdet.

Men nu ska anstalten börja sälja direkt till allmänheten i en helt ny gårdsbutik på området. Henrik Hellgren är kriminalvårdsinspektör på Tygelsjöanstalten:

– Vi är inte intresserade av att göra vinst eller nåt sånt. Det handlar helt enkelt om att det ska bli tydligt för de intagna att det faktiskt finns nån som vill köpa det de pysslar med på dagarna.

Öppnar kanske eget i framtiden

”Peter” längtar till öppningen av gårdsbutiken den 20 maj.

– Ja, det blir spännande. Det är nåt nytt och det blir spännande och se vad man får för arbetsuppgifter där liksom så att man kan hålla sig sysselsatt. Och se hur folk reagerar på att komma hit och köpa direkt utan mellanhänder. Det kommer att bli spännande att se hur det utvecklas.

Är det här nånting som du skulle tänka dig att syssla med i framtiden?

– Ja, men i så fall öppnar jag nåt eget, säger Peter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer