Sedan i fredags vårdas ytterligare 40 personer med covid-19 i Skåne. Foto: Johan Nilsson/ TT

Antalet covid-patienter forstätter att öka i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Antalet patienter med konstaterad covid-19 som vårdas på sjukhus i Skåne har ökat med 40 personer sedan i torsdags. Det visar Region Skånes senaste lägesbild för covid-19.

Vi är inne i en eskalerande fas, säger Karl-Fredrik Eriksson, överläkare på Skånes Universitetssjukhus i Malmö.

Det genomsnittliga antalet bekräftade covid-fall per dag de senaste sju dagarna ligger på 2 587 i Skåne. Antalet har stadigt ökat sedan den 27 december, då genomsnittet var 800.

Även om antalet personer som ligger på intensivvårdsavdelning har sjunkit från 16 till 14 sedan förra veckan är det fler som läggs in på Skånes sjukhus med covid-19.

Här i Malmö har det varit ett tiotal nya inläggningar om dagen, vilket är snabbare än takten i vilken vi skriver ut, säger Karl-Fredrik Eriksson.

Platserna fortsätter att utökas

Senast igår gjordes en avdelning på Skånes universitetssjukhus i Malmö om till en covid-avdelning. Denna gången var det mag- och tarmavdelningen.

Där fick vi stoppa intagningar och flytta de patienter som inte gick att skrivas ut, säger Karl-Fredrik Eriksson. 

Men det är inte värre än förra året. Då var SUS i stort sett ett covid-sjukhus. Alla avdelningar fick ställas om.

”Upplever att vaccinerade klarar sig undan lindrigare”

Fortfarande är majoriteten av de inlagda i Skåne ovaccinerade. Det finns inlagda som har vaccinerats, men ofta har de en underliggande sjukdom som gör dem känsligare för smitta, enligt Karl-Fredrik Eriksson.

Jag upplever att de som är dubbel- och trippel-vaccinerade klarar sig utan exempelvis syrgas fortare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.