• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mikael Wilhelmsson arbetar på Jägareförbundet Skåne. Foto: SVT

Här tränar jakthunden Knut på att möta vildsvin i skogen

Uppdaterad
Publicerad

Hundar som skadas eller dödas av vildsvin har ökat med 78% i Skåne de senaste fem åren, mest i landet. I många delar av Sverige beror ökningen på att vildsvinen blivit fler. Jägarförbundet har nu börjat träna hundar att möta vildsvin.

-  Många ger sig ut med för unga hundar. De bör vara cirka 2 år gamla innan de är redo för vildsvinsjakt, säger Jöns Lennart Andersson på Jägareförbundet Skåne.

Försäkringsbolaget Agria försäkrar cirka hälften av de skånska jakthundarna. Det handlar om 65-70 hundar. Deras statistik visar att hundar som skadas eller dödade har ökat med 78 % mellan åren 2015 och 2020. Bara mellan 2019 och 2020 med 17 %.

Suggorna biter

När som helst, var som helst i Skåne måste man vara beredd på att hunden kan möta ett vildsvin. Galtarnas betar är vassa och ger hunden skärskador men det är suggorna som är farligast. De biter hunden, något som ger mycket större skador.

De flesta olyckorna sker sent på jaktsäsongen mellan december och januari. Då har svinen lärt sig att bästa sättet att bli av med en skällande hund är att jaga den.

Att jaga vildsvin med hund är detta endast tillåtet under perioden 1 augusti – 31 januari.

Se när jakthunden Knut i videon ovan får öva sig att möta vildsvin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer