I klippet får du träffa jaktvårdskonsulent Elias Turesson och hans hund Gry. Foto: SVT/clary Kroon

Fler hundar skadas av vildsvin: ”Attackerar inte för att de är elaka”

Publicerad

Det har blivit allt vanligare att vildsvin går till attack mot jakthundar. Över 400 hundar i landet skadades förra året när de drabbade samman med vilda djur och i de flesta fall var det med vildsvin.

Ny statistik från djurförsäkringsbolaget Agria visar att vildsvinsattacker har ökat med 20 procent i landet 2020 jämfört med året innan. Tittar man tillbaka en femårsperiod så är ökningen hela 173 procent.

SVT Nyheter har träffat jaktvårdskonsulent Elias Turesson som jobbar med vilt- och jaktfrågor i Småland.  

– Det är naturligtvis tråkigt för de som får sina hundar skadade. Jag har själv fått tre hundar skadade av vildsvin genom åren. Samtidigt måste man titta på vad ökningen beror på. Vildsvinen etablerar sig i nya områden där varken jägare eller hundar är vana vid dem. Sedan är det också så att jakttrycket på vildsvin nu är väldigt högt, säger han.

Oförtjänt dåligt rykte

Jägareförbundet tycker att vildsvinet har fått ett oförtjänt dåligt rykte och därför tycker Elias Turesson att det är viktigt försöka förstå varför de går till anfall mot hundarna. 

– Vildsvinen attackerar inte för att dom är elaka, utan de vill vara ifred. En hund som är påstridig kommer att få fler anfall mot sig än en hund som är lugn och sansad och står på avstånd, säger han.

Många faror för jakthundar

Vildsvin är dessutom bara en av många faror för jakthundar som springer lösa i skogen. 

– Jag har sett statistik på att det är tre hundar om dagen som förolyckas eller skadas allvarligt i trafiken. Jag har själv fått tre hundar ihjälkörda genom åren, så jag är betydligt mer rädd för trafiken. Dessutom har samtliga hundar som jag har haft behövt sy efter att de fastnat och rivit sig på gamla taggtrådar som ligger i skogarna. Det är många skador som hundarna kan råka ut för och vildsvin är bara en del av det hela, säger Elias Turesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.