Johan Pettersson, ombudsman för Pensionärernas riksorganisation, PRO, är kritisk mot att man måste ha tillgång till bank-id för att kunna göra ett antikroppstest. Foto: Firas Razak/SVT

Kritik mot att antikroppstester kräver bank-id

Uppdaterad
Publicerad

På måndag startar antikroppstesterna av den skånska befolkningen. Redan höjs kritik mot att det bara är personer med tillgång till bank-id som kan testa om de haft covid-19.

– Vi kommer säkert ha många medlemmar som ringer och säger att det är bedrövligt att det fungerar på det här sättet, säger Johan Pettersson, ombudsman för Pensionärernas riksorganisation, PRO.

Upprörda tittare har hört av sig till SVT Nyheter med samma kritik. Många har inte bank-id, andra får inte ens skaffa bank-id, som personer med förvaltare.

Ska lösas så småningom

Gilbert Tribo (L) är ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd som tagit beslutet om antikroppstesterna.

– Alla vårdtjänster på 1177 kräver en inloggning med bank-id, så även i detta fallet, säger Gilbert Tribo.

Många äldre kanske inte ens har bank-id. Hur ska de göra?

– Är du i en riskgrupp gäller fortsatt att man inte ska träffa människor i den omfattningen, utan du ska hålla avstånd, du ska sköta din handhygien och ska vara noga med att tänka efter vad du gör. 

Men de kommer inte att kunna testas?

– Jo, de kan att kunna testas så småningom. Nu går vi igång i mitten av augusti i en ganska stor omfattning, men vi kommer att utöka efterhand. Då kommer vi säkerligen hitta lösningar, säger Gilbert Tribo.

Vill kunna boka på telefon

PRO anser att det borde finnas ett annat alternativ att boka testet.

– De skulle säga att de som inte kan boka digitalt med bank-id, då ringer man det här numret. Det är inte så svårt, säger Johan Pettersson, ombudsman för PRO.

Antikroppstestet kostar 200 kronor att göra. Högkostnadsskyddet gäller inte.

- Vi tar ut en kostnad på 200 kronor. Sedan står regeringen för övriga pengar. Jag tycker det är rimligt att vi inte använder våra skattepengar, eftersom de behöver gå till hälso- och sjukvården. Vi har en ganska stor vårdskuld som vi kommer behöva beta av nu efter covid-19, säger Gilbert Tribo.

Testerna inte helt tillförlitliga

Gilbert Tribo menar dock att skåningarna inte får förlita sig helt på antikroppstesterna.  

– Det är ju inte alla individer som utvecklar antikroppar. Vi vet ju inte heller ifall man blir immun eller inte med antikroppar, så att hålla avstånd och tvätta händerna gäller fortfarande, säger Gilbert Tribo.

Till en början ska testerna utföras på åtta orter i Skåne: Malmö, Lund, Landskrona, Trelleborg, Helsingborg, Klippan, Kristianstad och Ystad. Region Skåne har anlitat sex privata vårdgivare som genomför provtagningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.