Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Stridh tror att Sverige kan bli mer självförsörjande på äpplen. Hör honom berätta mer i klippet ovan. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Kriget påverkar äppelbranschen: ”Oro för kostnadsökningar”

Publicerad

Kriget i Ukraina påverkar livsmedelsförsörjningen i hela världen med höjda kostnader på bland annat konstgödsel och diesel. Den svenska äppelbranschen hoppas nu kunna öka graden av självförsörjning, men det kommer ta tid.

Av alla äpplen som konsumeras i Sverige så är endast 20 procent svenskodlade. 93 procent av de svenska äpplena kommer från Skåne. Henrik Stridh är vd för Äppelriket i Kivik och han vill att Sverige ska bli mer självförsörjande på äpplen. Kriget i Ukraina sätter ytterligare press på branschen.

– Det är en trygghet att ha en större produktion i Sverige. Vi vill växa sakta, i takt med våra odlare och kunder. Om vi skulle öka självförsörjningen till 30 procent så blir det om tre till sex år. Om jag beställer träd idag så får jag träden om två år och om ytterligare två år så får jag den skörden, säger Henrik Stridh.

Kan lagra äpplen hela året

Från Äppelriket levereras svenska äpplen året runt. Detta tack vare nya kylrum där temperatur, syre och koldioxidnivå regleras så att det passar de olika äppelsorterna.

– Detta innebär att frukten kan lagras under mycket längre tid. Det är så modernt att man kan lagra äpplen nu utan att tillföra nånting. Vi kan lagra och leverera äpplen året runt, säger Henrik Stridh.

Äppelriket

Äppelriket är ett medlemsföretag i Kivik som ägs av 50 fruktodlare. Äppelriket skördar årligen 10-15 miljoner kilo frukt där 90 procent är äpplen, åtta procent päron och två procent plommon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.