Äppelblommorna har blivit bruna av frostskador. Foto: Mergim Sulejmani

Äppelodlare i nordöstra Skåne värst drabbade av kylan

Uppdaterad
Publicerad

Först ovanligt tidig blomning följt av ovanligt sen frost. Det ser inte ljust ut för äppelodlarna i nordöstra Skåne.

De senaste tre nätterna har temperaturen under nätterna på vissa håll varit närmare minus tre grader. Till följd av detta har äppelodlarna i nordöstra Skåne fått mycket frostskador i sina blommor.

– Jag har jobbat med äpplen i 20 år. Jag har aldrig varit med om att det har frusit mitt i blomningen. Så det här är väldigt ovanligt för våra breddgrader, säger Henrik Stridh, vd på Äppelriket.

På andra håll i Europa är äppelodlare vana vid att det kan bli kallare under nätterna mitt under blommningen.

– Till exempel i norra Italien, där har man förberett sig med att ha åtgärder för att kunna hantera det. Men det har inte vi här, säger Henrik Stridh.

För tidigt att dra slutsatser

– Det är svårt att säga nu vad detta innebär för äppelskörden, men det är absolut så att det inte kommer att bli några äpplen på de blommor som är sönderfrusna. Sen är det svårt att bedöma hur mycket det är som är sönderfruset, säger Henrik Stridh.

I det område som SVT Nyheter Skåne besöker kommer det enligt Henrik att bli en ”väldigt liten skörd”. Äppelriket har även äppelodlingar på Österlen och i västra Skåne.

– Där är det också skador, men det är inte i samma utsträckning som det är här, säger Henrik Stridh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.