Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filmstjärnan Hussein Fahmy på väg in i rådhuset i Malmö för att ta emot hederspriset på Malmö Arab Film Festival. Foto: Gunilla Fritze

Arabiska filmstjärnor drog stor publik i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Filmstjärnan Hussein Fahmy från Egypten kom till Malmö för att ta emot ett hederspris för sin långa och framgångsrika karriär inom filmvärlden. Han mottogs av en stor publik utanför rådhuset i Malmö.

– Jag vill helst se honom för han är jättekänd, säger Judy Sinai, som står redo med mobilkameran när stjärnornas bilar rullar fram och stannar framför den röda mattan.

Malmö Arab Film Festival är i full gång i Malmö för trettonde gången. Många gäster är inbjudna till invigningsfesten. Nästan lika många väntar utanför rådhuset i Malmö när gästerna anländer på fredagskvällen.

– Det är första gången jag är här och det är fint att få ta emot hederspriset, säger Hussein Fahmy.

Han har gjort över 200 filmer, tv-serier och pjäser och får ta emot hederspriset för sin långa och framgångsrika karriär inom filmvärlden. Det började i hans hemland Egypten, där Hussein Fahmy för andra gången är ordförande i Kairos internationella filmfestival.

Startade på 60-talet

– Jag har fått ta emot många priser genom min långa karriär, från Staterna till Shanghai men jag har aldrig tidigare varit i Skandinavien.

Hussein Fahmy har varit verksam framför och bakom kameran i 60 år. Han har även studerat och arbetat inom filmindustrin i USA.

I videon berättar Hussein Fahmy vem han brukar jämföras med utanför den arabiska filmvärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.