Arbetspendlingen ska kunna fortsätta under gränsstängningen. Foto: TT

Arbetspendlare ska komma igenom när Danmark stänger gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Alla som pendlar och arbetar antingen i Danmark eller Sverige ska få passera gränsen. Det sa den danska statsministern Mette Frederiksen under presskonferensen på fredagen.

Enligt den danska polisen kommer svenskar som varit på utlandssemester att kunna köra hem genom landet, eller byta plan på Kastrup.

Det är tusentals personer som bor på ena sidan sundet och arbetar på den andra. De ska inte hindras att resa över, sa statsminister Frederiksen på presskonferensen.

I övrigt är det här vad vi vet just nu:

  • Danska medborgare får korsa gränserna, men turister och utlänningar som inte kan redovisa ett skäl till att komma in i landet utestängs. Vad som räknas som ett giltigt skäl är inte specificerat.
  • Man får passera om man ska hämta eller leverera varor i eller till Danmark.
  • Om man har umgängesrätt med barn i Danmark eller ska besöka svårt sjuka anhöriga är det också okej att passera.
  • ”Personer som korsar den danska gränsen för att komma hem, till exempel svenskar som har varit på semester i utlandet, kommer anses ha ett giltigt skäl för inresa. Det samma gäller vid transit på flygplatsen, och för flygpersonal”, skriver den danska polisen.

Tung trafik får passera

När det gäller Öresundsbron kommer polisen på lördag att stänga för all persontrafik, men låta den tunga trafiken passera, enligt Danmarks rikspolischef Thorkild Fogde.

– Det rör sig primärt om gränsen till Tyskland och Sverige och i mindre utsträckning till Norge, säger han.

Skånetrafiken var inte informerade om åtgärden.

– Vi hade möten igår efter att vi fick beskedet och kommer att fortsätta att ha möten i dag. Just nu vet vi inte hur åtgärden kommer att påverka vår tågtrafik. Men vi ska reda ut det i dag, säger Mattias Hennius, presschef på Skånetrafiken.

Danskar uppmanas åka hem

När det gäller flyg- och färjetrafik ska de helt eller delvis stoppas, meddelar inrikesminister Nick Hæckerup. Men närmare hur det ska se ut är i skrivande stund inte specificerat.

När det gäller de danskar som nu är utomlands ska de så fort man kan ta sig tillbaka till Danmark, och efterleva de regler för karantän som då gäller.

Forsea trafikerar Helsingborg-Helsingör med fyra färjor för gods- och passagerartrafik. Jens Ole Hansen, tillförordnad vd, säger till Sydsvenskan/HD att han inte vet hur rederiet ska agera.

– Men vi måste informera våra passagerare om att de inte kan resa till Danmark från i morgon, så är det bara, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.