Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Akutläkaren Sofia Schönbeck är bekymrad över arbetsmiljön på Ystad lasarett. Foto: Ivan Loftrup-Ericson/SVT

Läkare slår larm: ”Patienter dubbelparkerade i korridoren på akuten i Ystad”

Uppdaterad
Publicerad

Tre fackförbund har gått samman och anmält arbetsmiljön på akuten i Ystad till Arbetsmiljöverket. Sedan förhållandena anmäldes till Region Skåne i februari har situationen blivit värre trots åtgärder.

Grundproblemen är dels att det saknas vårdplatser på de avdelningar där patienter som inte har akuta behov borde ligga. Dels kommer det patienter till akuten som snarare skulle tas om hand på en vårdcentral.

– Vissa dagar ligger patienter dubbelparkerade i sängar längs korridoren. Dagligen har vi runt 50 patienter och vi är bemannade för att kunna ta hand om 20, säger Sofia Schöbeck akutläkare på Ystad lasarett.

”De har haft fem månader på sig”

Redan i februari gjorde Vårdförbundet, Läkarförbundet och Kommunal en gemensam anmälan till arbetsgivaren med krav på arbetsmiljöåtgärder på akuten i Ystad. Åtgärder vidtogs. Akuten bemannades med arbetsterapeuter och fysioterapeuter som ska hjälpa patienter som inte ha akuta behov, men åtgärderna har inte räckt.

– Arbetsgivaren har haft fem månader på sig att åtgärda problemen, men det man har försökt att göra är inte tillräckligt, säger Ricky Sjögren lasarettets huvudskyddsombud för Vårdförbundet.

De tre fackförbunden har nu gått vidare med sin anmälan till Arbetsmiljöverket. Ansvarig politiker i sjukhusets styrelse är Christer Sörliden (L).

– Självklart har vi en allvarlig situation på Ystad lasarett, som har fått flera anmälningar på sig och det är beklagligt att åtgärderna vi har vidtagit inte räcker till, säger han.

Situationen förvärras

Enligt Christer Sörliden (L) är fem månader för kort tid för att se effekten av de vidtagna åtgärderna, men enligt personalen har situationen till och med blivit värre sedan februari.

– Det har blivit 25 procent färre vårdplatser på lasarettet så vår personal får ju ta hand om de här patienterna. Samtidigt måste vi ta hand om akutpatienterna och man känner att man inte gör ett riktigt bra jobb för någon, säger Sofia Schönbeck, akutläkare på Ystad lasarett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer