Familjen Mickelåker från Eljaröd kör slalom på Österlen. Foto: Andreas Hillergren

Årets första åk i skidbacken på Österlen

Uppdaterad
Publicerad

2 dm pudersnö i Ornahögs skidbacke utanför Brösarp. Precis tillräckligt för premiär!

Fabian Rimfors har vuxit upp vid skidbacken som har havsutsikt och som är döpt efter en bronsåldersgrav. Ornahögs skidbacke utanför Brösarp på Österlen drivs helt av ideella krafter och efter en lång mild höst står den äntligen klar för alla som har längtat efter att åka utför även på landets sydligare breddgrader.

– Vi hade premiär med nöd och näppe idag. Det snöade mer än en och en halv decimeter igår och vi trodde det skulle komma ännu mer här idag. Men den snön föll någon mil längre söderut. Många har längtat efter vintern här, det har vi märkt. Det finns ett uppdämt behov, säger Fabian Rimfors till SVT Nyheter Skåne.

Backen som helt förlitar sig på natursnö ställdes i ordning och invigdes första gången 1982. Skidklubben Brösarps Alpina Skidklubb har funnits sedan 1972 – långt innan slalombacken ens fanns.

– Ett tjugotal alpinister har varit här idag. Det är pudersnö så den har varit lite svår att packa, och gräset slår igenom lite här och där. I och med att det är så lite snö än så länge så har pulka och snowrace funkat bra idag. Med lite tur får vi lite mer snö till helgen och då kommer vi ha öppet även på lördag och söndag, säger Fabian Rimfors.

Enligt honom är just den här skidbacken särskilt passande för barn.

– Här kan barnen åka på egen hand och på sina egna villkor. Det är utvecklande för dem och det blir mer glädje av det! säger Fabian Rimfors, ordförande i Brösarps Alpina Skidklubb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.