Från 19 november kan man man vaccinera sig mot årets influensa. Foto: TT

Större lager och fler doser – nu är årets influensavaccin här

Uppdaterad
Publicerad

Förra året tog influensavaccinet slut eftersom fler än väntat efterfrågade det men i år är lagren större. Om två veckor börjar man vaccinera i region Skåne.

Från 19 november kan man man vaccinera sig mot årets influensa. Något försenat eftersom det har förändrats något i sista stund.

Och alltfler äldre, som får detta gratis, tar sin spruta men än så länge är Skåne långt ifrån WHO:s rekommendation att tre av fyra ska ha vaccinerats.

Allt fler vaccinerar sig mot influensa. Förra året tog vaccinet till en början slut.

– Betydligt fler kom, man kan säga att det blev en rusning till vaccination, säger Per Hagstam som är biträdande smittskyddsläkare i Skåne.

Långt ifrån WHO:s mål

Senare under året rättades detta till så att faktiskt fler än vanligt vaccinerades. Ändå är det långt ifrån Världshälsorganisationens mål på 75% vaccination för 65-åringar och äldre.

– Skåne har ökat från 55 procent till 57 vilket är hyfsat bra om man ser till riksgenomsnittet, säger Per Hagstam.

Även gravida och människor med speciella sjukdomar uppmanas vaccinera sig och man får också detta gratis.

Räcker bara en säsong

Att man måste ta en spruta varje år beror av att den räcker bara en säsong och att vaccinet förändras varje år.

Vaccinet odlas fram i befruktade hönsägg vilket har gjorts sedan 40-talet och det ska inte ha några allvarliga biverkningar.

– Det är ju inte alls det pandemivaccin som användes 2009, säger Per Hagstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.