Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Radioprataren, På spåret-deltagaren och författaren Kalle Lind är 2022 års Piratenpristagare. Hör honom kommentera priset i klippet ovan. Foto: Hans Larsson/SVT

Kalle Lind får årets Piratenpris

Uppdaterad
Publicerad

Radioprataren och författaren Kalle Lind är 2022 års Piratenpristagare. Klockan 12 på måndagen klev vinnaren ut från det gamla pumphuset i skånska Vollsjö, Fritiof Nilsson Piratens födelseort.

De två senaste åren har Piratensällskapet inte kunnat hålla tillkännagivandet som brukligt vid pumphuset i Vollsjö på grund av pandemin. Men i år avlöpte tillkännagivandet enligt traditionen.

”Finaste priset som finns”

Vid Pumphuset förklarade Kalle Lind att han nu får det finaste priset som finns och att allt från och med nu blir nedförsbacke. Han försökte också sammanfatta det som han gillar hos Piraten.

– Han ser på människan som den tragiska och komiska varelse hon är, sade Kalle Lind och citerade två vanliga repliker från Malmö som han känner igen hos Fritiof Nilsson Piraten och som Kalle Lind sympatiserar med: ”det är vad det är, och vad ska man göra”.

”Oerhört fin skara”

Priset får han för ett ”osedvanligt kärleksfullt, humoristiskt och initierat kulturellt diversearbete”.

– Min första tanke var att juryn var fullkomligt sinnessjuk, säger Kalle Lind som är stolt, glad och generad.

– Jag är väl inte Klas Östergren, Kristina Lugn eller Allan Edwall. Det här är en oerhört fin skara att få sälla sig till.

150 000 kronor

Fritiof Nilsson Piraten (1895-1972) var advokat och författare. Han debuterade med ”Bombi Bitt och jag” 1932.

Sedan 1989 har Piratenpriset delats ut till kulturpersonligheter som verkat i Piratens anda. Sedan 2020 ligger prissumman på 150 000 kronor.

Själva priset får vinnaren ta emot under Piratendagen i Kivik i juli.

Fakta: Piratenpriset

De tio tidigare årens Piratenpristagare:

2021: Karin Brunk Holmqvist

2020: Lina Wolff

2019: Fredrik Backman

2018: Johan Glans

2017: Nisse Hellberg

2016: Viveca Lärn

2015: Lasse Åberg

2014: Gösta Ekman

2013: Claes Eriksson

2012: Leif GW Persson

Källa: Fritiof Nilsson Piratensällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.