Årets sommarvärdar

Uppdaterad
Publicerad

Yngwie Malmsteen, Märta Tikkanen och Neneh Cherry sommarpratar i ”Sommar” i P1. Och så Lutfi Klgjini som berättar om den osannolika resan från fåraherde i Albanien till ägare av Sveriges största hästanläggning.

Hiphop-artisten Neneh Cherry, författaren Märta Tikkanen, sångsensationerna i First Aid Kit och hårdrocksgitarristen Yngwie Malmsteen.

När Sveriges radios flaggskepp ”Sommar” sänds för 53 året finns många tongivande kulturpersoner i uppställningen. Deckarförfattaren Jo Nesbö, skådespelaren Shima Niavarani, och Spotifygrundaren Daniel Ek är några tunga namn.

Sommar i P1

Alpinstjärna inleder

Den före detta alpint-stjärnan Anja Pärson, som just pensionerat sig från störtloppsbacken, inleder ”Sommar” på Midsommardagen.

Dagen därpå sommarpratar programledaren David Hellenius, som enligt uppgift ska berätta om dagen ”som både var den bästa och värsta i mitt liv”. Den 30 juni debuterar Yngwie Malmsteen som sommarvärd. Hårdrockslegendaren gör sitt sommarprogram från Miami i USA, landet han flyttade till som 19-åring.

De skönsjungande systrarna Johanna och Klara Söderberg i exportsuccén First Aid Kit sommarpratar tillsammans den 8 juli. Duon, som blivit framgångsrik i USA, kommer bland annat att berätta att berätta om sina äventyr på andra sidan Atlanten.

Lars Lerin om kärlek

En av nordens främsta akvarellmålare, konstnären Lars Lerin, sommarpratar den 29 juli. Hans sökande efter kärleken och hur han träffar sin man, Manoel Marques från Brasilien, skildras i dokumentärfilmen ”För dig naken” som visats på bio. Temat för hans sommarprat blir just kärlek – ett ämnesval som delas av författaren Märta Tikkanen, som sommarpratar för första gången 5 augusti. Hon kommer att prata om kärleken till orden och orden som tröst – och förbannelse.

Neneh Cherry, som precis släppt ett nytt jazzalbum, pratar om sina upplevelser av 70-talets New York den 6 juli. Den norska deckarförfattaren Jo Nesbö, som skrivit boksuccén ”Huvudjägarna” som nyligen filmatiserades.

Spotifygrundaren Daniel Ek har utsetts till en av världens mest inflytelserika personer enligt TIME Magazine, och är den viktigaste personen inom musikbranschen enligt Forbes.

Internetentreprenören började si bana i Rågsved i Stockholm och hans sommarprogram ska handla om hur han tog sig ”från skolans datorsal ut i världen”.

Årets sommarvärldar

Juni

23 Anja Pärson

24 David Hellenius

25 Christina Lampe-Önnerud

26 Jo Nesbö

27 John Guidetti

28 Karin Falck

29 Trita Parsi

30 Yngwie Malmsten

Juli

1 Klara Zimmergren

2 Amirzai Sangin

3 Emma Wiklund

4 Ulf Ellervik

5 Lufti Kolgjini

6 Neneh Cherry

7 Petter Stordalen

8 Klara och Johanna Söderberg

9 Daniel Sjölin

10 Gudrun Sjödén

11 Heidi Andersson

12 Daniel Ek

13 Jenny Jägerfeld

14 Sébastien Boudet

15 Thorsten Flinck

16 Magdi Abdelhadi

17 Katrin Sundberg

18 Björn Lindeblad

19 Jan Lööf

20 Elsa Billgren

21 Daniel Espinosa

22 Eskil Pedersen

23 Rakel Chukri

24 Eskil Erlandsson

25 Marika Carlsson

26 Christer Björkman

27 Marta Vieira da Silva

28 Jan Scherman

29 Lars Lerin

30 Sara Bergmark Elfgren

31 Anders Wijkman

Augusti

1 Soran Ismail

2 Elsie Lindqvist

3 Ebbot Lundberg

4 Hannes Holm

5 Märta Tikkanen

6 Claes Dahlbäck

7 Birgitta Svendén

8 Jonas Jerebko

9 Shima Niavarani

10 Stefan Löfven

11 Johannes Brost

12 Martina Haag

13 Anders Olsson

14 Lotta Lundgren

115 Ison Glasgow

16 Lotta Schelin

17 Amanda Svensson

18 Marie Göranzon

19 Henrik Dorsin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommar i P1

Mer i ämnet