Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ariana pendlar 45 minuter enkel resa till skolan varje dag men hon hoppas ändå att hennes skola inte läggs ner. Foto: Bernard Mikulic

Ariana blir sista eleven på Vittra – olönsam friskola läggs ned i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Vittra skola i Västra hamnen i Malmö har svårt att locka elever till skolan och lägger ner all undervisning utom på högstadiet. Men sjundeklassaren Ariana trivs på skolan och hoppas att hon och kompisarna kan gå vidare.

90 procent av eleverna reser från Malmös ytterområden till Vittra skola i Västra Hamnen. Ariana har gått på skolan sen nollan och går nu i sjunde klass. Hon pendlar 45 minuter enkel resa tilll skolan. De som går i låg- och mellanstadiet tvingas nu byta skola.

– Jag tycker inte alls att det var bra. Jag vill jättegärna fortsätta men om de ska stänga ner vill jag följa med mina vänner. Jag trivs mest med dem, säger Ariana, elev på Vittra skola i Västra Hamnen.

Upprörda föräldrar på möte

Eleverna i låg- och mellanstadiet får söka nya skolor nästa läsår. På måndagskvällen hölls ett välbesökt föräldramöte där Vittra informerade om nedläggningsbeslutet. Även Malmö stad, som tar över ansvaret för elevernas skolgång, var med på mötet.

– Det var en del upprörda föräldrar och mycket frustration kopplat till beskedet om nedläggning, säger Joel Valsten, enhetschef vid Malmös grundskoleförvaltning.

Friskolekoncernen Academedia, som äger Vittra, anser att det är för få barn i klasserna för att skolan ska vara lönsam. Enligt Vittras skolchef är det små klasser dåligt för undervisningen. Se mer i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulrika Kragner, skolchef vid Vittra, säger att 15 elever i en klass är för lite för att få till en bra undervisning. Foto: SVT/Bernard Mikulic

– Vi har i dag små grupper med 15 elever och det behöver vara en bra dynamik, ett bra lärande där man få utbyte av varandra. Vi ser inte det i de lägre åldrarna, säger Ulrika Kragner, skolchef vid Vittra.

Ett 100-tal barn tvingas byta skola. De får välja vilken skola de vill gå på, men alla kanske inte får sitt förstaval, enligt Joel Valsten.

Ariana vill fortsätta på skolan

Arianas föräldrar ville att hon skulle gå på en trygg och bra skola. Beskedet nu är att högstadiet får fortsätta och sjundeklassaren Ariana hoppas att hon inte behöver byta skola trots att hon pendlar långt varje dag.

– Jag hoppas att jag kan fortsätta för att jag trivs i klassen och man har växt upp med jättemånga i klassen, säger Ariana.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.