Köpenhamns nya anläggning med fixrum är störst i Norden. Foto: Bernard Mikulic

Här tar narkomaner sin fix under trygga former

Uppdaterad
Publicerad

I Köpenhamn har en ny kommunal anläggning med fixrum för narkotikamissbrukare öppnats. Genom att klienterna intar sina droger under kontrollerade former hoppas man få ned dödligheten i gruppen. Men det här väcker också kritik.

Halmtorvet i Köpenhamn har länge varit centrum för den tunga droghandeln. Och det har stört de boende i kvarteren närmast. Använda sprutor och kanyler har hittats på lekplatser och i trappuppgångar.

I den här stadsdelen har Köpenhamns kommun nu byggt en lokal med fixrum, där missbrukarna under kontrollerade former kan inta sin narkotika. Tanken med det är inte bara att grannarna ska få det bättre, utan också missbrukarna.

– Vi får in missbrukarna under trygga och ordnade förhållanden. Nu kan vi ge dem snabb hjälp så att de inte dör av överdoser. Vi har hittills inte haft dågot dödsfall här, säger Jesper Christensen (S), socialborgmästare i Köpenhamn.

Även svenska brukare

Sådana här fixrum har funnits en tid i Köpenhamn, Århus och i Odense. Men den här anläggningen är nybyggd, arkitektritad och störst i Norden. På ena sidan finns rum för de som vill röka sin narkotika, på den andra rum för dem som injicerar.

Narkotikan har man med sig själv, men sprutor och annat får man här. Personalen får inte injicera, men de får hjälpa till med att fixera armen och att försöka hitta blodkärl.

Hit kommer inte bara Köpenhamnare, utan också svenskar.

– Missbrukarna kommer hit anonymt. Vi frågar var de kommer ifrån, och då kan vi konstatera att det kommer riktigt många svenskar. Några av dem bor i Köpenhamn, andra reser hit över dagen, säger Jesper Christensen.

Kritik mot kostnaden

På invigningen träffar vi också på Mikael Johansson, som är orförande i Malmö Brukareförening. Han går runt i lokalerna och blir imponerad.

– Jag har personligen en bakgrund här i kvarteren och jag vet därför hur det var tidigare, så detta är jag absolut positiv till, säger han.

Men det är inte alla som är positiva. Kritik har framförts i Danmark dels mot kostnaden på 30 miljoner danska kronor om året, dels mot att man på det här sättet legitimerar och gynnar brottslig verksamhet.

Finns även i Norge

–  Jo det är ju klart, men å andra sidan kan man ju säga att många års förnekande och politik som går ut på att man bara ska ta bort dem, har misslyckats totalt, både i förhållande till allmänheten och till missbrukarna, säger Jesper Christensen.

Fixrum finns också i Norge. Men Sverige är långt ifrån att genomföra det.

–  Då måste man ändra lagstiftningen. Sen handlar det ju också om vad man använder de knappa resurserna till. Frågan är om det är rimligt att lägga så här mycket pengar på  insatser av det här slaget, säger Bengt Svensson, professor i socialt arbete vid Malmö Högskola.

Han fortsätter:

– De skulle i stället kunna användas till vård, behandling eller andra typer av hälsoinsatser. När det gäller narkotikapolitik brukar jag säga att det inte är ett sund som skiljer Sverige och Danmark åt, utan en ocean, säger Bengt Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.