Arlövstjej i Short Track-EM

Uppdaterad
Publicerad

När kortbane-EM på skridskor såg dagens ljus i Malmö 1997 var Ranya Ezzi från Arlöv tolv år gammal.

Nu är hon mästerskapets affischnamn och ensam åkare från värdlandet.

-Jag är van, säger Ranya Ezzi inför fredagens EM-start i Malmö.

Sexton år efter premiären är det åter Malmös tur att agera värd för det årliga Europamästerskapet i shorttrack.

-Det ska bli jättekul att vara på hemmaplan, jag har aldrig fått uppleva det, säger nu 28-åriga Ranya Ezzi till TT.

Att hon är ensam senior från värdlandet bekommer henne inte nämnvärt.

-Jag är van vid att vara ensam som senior. I många år har jag varit det. Så är det bara, och jag har den inställningen att man får göra det bästa av situationen.

Delmål mot OS

I EM saknas konkurrenter från några av världens starkaste shorttrackländer – som Sydkorea, USA, Kina och Kanada – och Ranya Ezzi kör på hemmaplan. Trots det är hon tydlig med att mästerskapet bara är ett stopp på vägen mot något mycket större, mot Sotji 2014.

-Det här är bara ett delmål till OS så klart, säger Ranya Ezzi.

Hon klarade den internationella kvalgränsen på 1 500 meter till OS i Vancouver 2010, men Svenska olympiska kommittén (SOK) hade satt gränsen högre och det blev inget OS för Ranya Ezzi den gången.

-Jag visste kriterierna, jag visste ju det. Och jag är van vid att få lite motstånd. Det tryckte inte ner mig. Det är klart att man blev besviken en liten stund, men jag visste ju vad ju vad det handlade om. Inte en sekund hade jag tanken att det var fel.

Osäker på formen

För två år sedan fick Ranya Ezzi problem med vaderna och det var först i somras som hon kunde börja träna för fullt igen. Därefter har det gått bättre än förväntat, men hon har inte tävlat på drygt en månad och är lite osäker på formen.

-Jag vet att jag kommer att vara med i loppen. Så får vi se hur det kommer att se ut. Förhoppningsvis bra.

Hon är en av runt 130 deltagare från 28 länder och tillhör inte medaljfavoriterna. Men EM inleds med en av hennes två favoritdistanser – 1 500 meter – och Ranya Ezzi flaggar för skrällar.

-Allting kan hända i det första loppet. Det gäller att inte glömma det. Det är väldigt lätt att en storåkare kan gå riktigt snett i första loppet, och då har du ju ingen medaljplats. Man måste vara väldigt ödmjuk i den situationen. Jag ska göra det bästa för få en bra placering.

* Shorttrack är kortbaneåkning på skridskor där fyra till sex åkare tävlar mot varandra på en oval bana som är 111,12 meter lång. Isytan är 60x30 meter, vilket motsvarar en internationell ishockeyrink.

* De snabbaste åkarna når en hastighet på cirka 45 kilometer i timmen.

* Distanserna man kör individuellt är 500 meter, 1 000 meter, 1 500 meter och 3 000 meter. Stafett körs med fyra åkare per lag på distanserna 5 000 meter (herrar) och 3 000 meter (damer). EM-medaljer delas ut på alla distanser, men även till de åkare som får det bästa sammanlagda resultatet.

* Årets EM avgörs fredag till och med söndag i Malmö.

Källa: Svenska skridskoförbundet. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer