Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matilda Hansson från Malmö och Agnes Ekegren från Höör deltar båda som värnpliktiga i övningen kring det nya Patriot-systemet. Möt dem i klippet. Foto: Hans Larsson/SVT

Luftvärnsroboten Patriot har landat i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska luftvärnsroboten Patriot har nått Skåne, även om det än så länge bara är attrapper som ligger avfyrningsklara på Rinkaby skjutfält.

I veckan har Försvarsmakten för första gången genomfört en övning på skånsk mark för att drilla värnpliktiga i det nya högteknologiska luftvärnssystemet.

– Systemets styrka ligger i förmågan att verka mot ballistiska missiler. Det är en förmåga vi inte haft tidigare, berättar major Mats von Knorring vid luftvärnsregementet Lv 6 i Halmstad.

På spaning efter missiler och robotar

Agnes och Matilda deltar båda som värnpliktiga.

– Det som skiljer sig från andra övningar är att vi jobbar ihop i en hel bataljon, det ger ett mycket större perspektiv, säger Matilda Hansson från Malmö.

Agnes Ekegren, bördig från Höör, nickar instämmande.

– Vi bemannar en radar som söker av luftrummet efter kryssningsmissiler, robotar och liknande. Den informationen skickas vidare till eldenheterna som ansvar för att nedkämpa dem, berättar Agnes.

Se bilder från Patriot-övningen och möt några av de värnpliktiga i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.