Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
OS-skytten Stefan Nilsson och skyttechefen Per Larsson tänker kämpa. De är upprörda över Trelleborg kommuns agerande. Foto: Johan Dernelius/SVT

Lerduveskyttet i Trelleborg hotat – arrendeavtalet uppsagt

Publicerad

Lerduveskyttet i Trelleborg är hotat. Kommunen har sagt upp arrendeavtalet med jaktskytteklubben.

– Vi har inte hittat någon ny plats och hoppas nu på en lösning i någon grannkommun, säger Erik Lundström (KD), andre vice ordförande i kommunstyrelsen. 

Avtalet sades upp i veckan eftersom kommunen behöver marken där skjutbanan ligger för ett industriområde.  

Ett antal ersättningsplatser har utretts, men ingen har ansetts lämplig. När avtalet löper ut om ett år riskerar lerduveskyttet i Trelleborg att gå i graven. 

– För egen del är det inte alls bra. Jag har svårt att kunna fortsätta min satsning mot OS eftersom jag inte har någonstans att träna, säger Stefan Nilsson, trefaldig OS-skytt som tillhör klubben.

Används för jägarexamen

Skjutbanans nedläggning innebär problem inte bara för lerduveskyttarna i Trelleborg. Det övas med många olika sorters vapen på banan. Enligt klubben avlägger många skåningar sin jägarexamen här. Även polisen kommer dit för att träna.

– Det gör det ännu viktigare att vi får till stånd ett samarbete med grannkommunerna och kanske regionen, säger Erik Lundström (KD).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi hoppas nu på en lösning i någon grannkommun, säger Erik Lundström (KD), andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Han berättar att kommunen tittat på ännu ett alternativ, som i så fall skulle sätta Trelleborgs kommun på den svenska skyttekartan. 

Kan få en inomhusbana

– Vi har också öppnat för att hitta en möjlighet till en inomhusbana. Det finns ingen i landet, men det finns i Tyskland. Vi ska se hur långt vi kan gå vidare med detta.

Skulle kommunen i så fall gå in med pengar till banan?  

– Det får vi se då. Vi ska först möjliggöra att det går att bygga en sådan bana, säger Erik Lundström (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.