Den lilla flickan var vanvårdad och undernärd när hon kom in till akuten i Lund. Foto: Emil Langvad/TT

Döende flicka till akuten – föräldrarna häktade

Uppdaterad
Publicerad

En sjuårig flicka i Skåne misstänks ha utsatts för mycket grov vanvård och misshandel. Båda föräldrarna sitter nu häktade, skriver HD/Sydsvenskan.

Natten till julafton i fjol kom flickan, som bor i en annan kommun, till akuten i Lund. Hon hade fått i sig frätande ättika hemma hos familjen, som också har flera barn.

Flickan beskrevs som döende, hade hjärt- och leversvikt och var i allmänt mycket dåligt skick. Hon började förskoleklass i höstas, men det är oklart hur mycket hon har varit närvarande.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

”Omfattande skadebild”

– Hon var vanvårdad, undernärd och hade en omfattande skadebild när hon kom till sjukhuset i julas. Hon kan inte ha varit i det skicket i förskoleklass. Då hade de gjort orosanmälningar, säger Ingegerd Jigin, kammaråklagare och förundersökningsledare.

Föräldrarna, är nu häktade på sannolika skäl misstänkta för synnerligen grov misshandel. De tros ha förgiftat flickan – som kommer att få men för livet.

I februari och mars har misstankarna mot föräldrarna – som nekar till brott – stärkts och vuxit, enligt tidningarna.

Alla barn omhändertagna

Parallellt pågår även ett socialtjänstärende. Alla barn i familjen är nu omhändertagna.

Samtidigt tycks den sjuåriga flickan vara det enda barnet i familjen som blivit utsatt.

– Det funderar vi mycket på varför det är så. Vi har inga belägg för att syskonen har blivit utsatta för något brottsligt, säger åklagare Ingegerd Jigin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Mer i ämnet