Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi är väldigt nyfikna på hur ärtmjölet smakar, säger Åsa Grimberg, forskare i växtförädling på SLU i Alnarp. Foto: Petra Hultman

Ärtmjöl i brödet kan minska köttkonsumtionen

Publicerad

Inte bara grödorna behöver klimatanpassas – även vår kost. Ett sätt att minska köttkonsumtionen och ändå få i sig protein, kan vara att tillsätta ärtmjöl i brödet. 

På Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp försöker man ta fram ett aptitligt mjöl gjort av baljväxter. 

– Baljväxter har hög proteinhalt och de är klimatsmarta, säger Åsa Grimberg, forskare i växtförädling på SLU i Alnarp.

Testar olika sorters ärtor och bönor

Förhoppningen är att få fram ett mjöl som skulle kunna användas som proteinkälla i olika produkter, till exempel i bröd.

– Vi har tio olika sorters ärtor och tio olika sorters åkerböna som vi mal till mjöl och som vi sen analyserar, säger Åsa Grimberg.

Forskarna vill försöka koppla ihop baljväxternas närings- och proteininnehåll med smaken för att hjälpa förädlingsindustrin att få fram nya sorters ärtor och bönor.

– Om det inte smakar bra kommer det vara svårt att få det att flyga, säger Cecilia Hammenhag, docent i växtförädling på SLU.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.