Det var här vid Toftanäs i utkanten av Malmö som kvinnan påträffades svårt medtagen ett par dagar före nyårsafton. Nu sitter två män i 50-årsåldern häktade, misstänkta för att ha försökt mörda kvinnan. Foto: SVT

Kvinna släpades efter traktor i Malmö – man åtalas för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

En man i 55-årsåldern misstänks ha bundit fast kvinnan vid en traktor och sedan kört med hennes kropp släpande efter traktorn under natten mellan den 28 till 29 december. På tisdagen lämnade åklagaren Pia Björnsson in åtalet där mannen misstänks för mordförsök.

Under natten lät han sedan den jämnåriga kvinnan ligga kvar utomhus i leran vid gården i Malmö. Hon hittades utomhus vid en grusväg vid sextiden på morgonen, nedkyld och svårt medtagen av en taxichaufför. Kvinnan fördes med ambulans till sjukhus.

Åklagaren gör nu bedömningen att det fanns en fara för att brottet skulle fullbordas och att mannen visat särskild hänsynslöshet och råhet genom sitt agerandet som försatt målsäganden i ett livshotande tillstånd.

Två män i 50–55-årsåldern greps inledningsvis, men den yngre mannen misstänks inte längre för något brott utan ska förhöras som vittne.

Kvinnan ska enligt åtalet ha skadats med ”hudavskrapningar och blånader över kroppen, hypotermi och hjärtstopp”.

”Höljt i dimmor”

Mannen nekar till anklagelsen om mordförsök, enligt hans försvarsadvokat Anders Elison.

– Det är rätt mycket som är höljt i dimmor om vad som egentligen hände den här kvällen, så han är lite osäker på sin inställning eftersom han inte minns vad han har gjort och inte gjort den här kvällen. Men han har inte erkänt det som påstås i åtalet, säger Anders Elison.

Kartlagt traktorns färd

Enligt Anders Elison ska de två männen och kvinnan ha varit berusade under den aktuella kvällen i mellandagarna.

– Samtliga har druckit en del alkohol. Det är lite minnesluckor av den anledningen, säger Elison.

Polisen har gjort en omfattande undersökning av gården där mordförsöket ska ha begåtts.

– Man har varit ute på plats och mätt mönsterdjup på däcken för att försöka kartlägga hur traktorn har körts där ute, säger Anders Elison.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.