Entrén till livsmedelsbutiken sprängdes sönder i december 2018. Foto: Mikael Nilsson

Flera personer åtalas för sprängningar i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Åtal har lämnats in för bland annat tre fall av allmänfarlig ödeläggelse i Malmö i december 2018, enligt Åklagarmyndigheten. Totalt åtalas tio personer för en rad olika brott kopplade till samma mål.

Det handlar om tre händelser – den 4 december, den 9 december och den 22 december. Sprängladdningar har placerats utanför en livsmedelsbutik, en lägenhet och en tom fastighet. Flera personer åtalas, både för anstiftan och för att ha utfört sprängningarna.

– Vi har koncentrerat oss på sprängningarna. När vi utrett dem har det uppstått andra misstankar och kommit in andra personer i utredningen. Vi har tittat så brett som möjligt när det gäller sprängningar för att identifiera alla som ligger bakom. Det är inga enmansjobb, säger kammaråklagare Christoffer Östlind till SVT Nyheter Skåne.

Utgör de här personerna en specifik gruppering?

– Ja det tycker jag att man skulle kunna säga.

Kopplingar till gängkriminalitet

En av personerna, en 28-årig man med kopplingar till Malmös gängkriminella värld, tycks vara en av huvudpersonerna i målet. Mannen står åtalad för två fall av grovt vapenbrott samt anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse vid två explosioner i Malmö.

En annan av de åtalade är samme person som själv fick allvarliga sprängskador när han misstänks ha försökt detonera en sprängladdning i ett trapphus förra vintern.

Dessutom väcks åtal om bland annat grovt vapenbrott efter det att polis hittat två automatvapen och en större mängd ammunition på en vind i Malmö i januari i år, rapporterar TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer