Blommor och ljus vid Tjuvarödsjön där mordvapnet hittades. Foto: Johan Nilsson / TT

Åklagaren om Höörsmordet: Vi har en rätt klar bild av vad som hänt

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen mot den man i 25-årsåldern som misstänks för mordet på en 18-årig kvinna i Höör kommer att dra ut på tiden.

På fredagen skulle åtal vara väckt men åklagaren kommer att begära förlängning eftersom att de tekniska spåren som har samlats in måste analyseras och köerna hos Nationellt forensiskt centrum (NFC) är långa.

– Vi har bilden rätt så klar för oss om vad som har hänt, den misstänkte har gett oss en berättelse av hur det har gått till, säger Kristoffer Nordström, åklagare.

Men vad de kommit fram till vill han inte berätta på grund av förundersökningssekretessen. Polisen har hittat vad de tror är mordvapnet i Tjuvarödssjön strax utanför Höör men vad det är för slags vapen vill de inte gå in på.

Misstänkt på sannolika skäl

Den misstänkte är på sannolika skäl misstänkt för att ha dödat kvinnan och har erkänt att han tagit livet av henne, men menar att det inte var hans avsikt.

– Vi behöver ju pröva om hans berättelse stämmer, säger Kristoffer Nordström.

Åtal i sommar

Den 18-åriga kvinnan lämnade en väns bostad vid tvåtiden under natten till tisdag den 30 mars och efter ett stort sökpådrag hittades hennes kropp dagen efter. Mannen i 25-årsåldern häktades 2 april och tingsrätten har beslutat att han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Senast på fredag ska åtalet eller begäran om en förlängning av häktningen vara inlämnat till tingsrätten i Lund.

– Vi har många tekniska spår som måste analyseras och köerna hos NFC (nationellt forensiskt centrum) i Linköping är långa så det kommer sannolikt inte väckas åtal förrän till sommaren, säger Kristoffer Nordström.

Efter det misstänkta mordet ordnades en bilkortege genom Höör för att hedra den döda 18-åringen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
"Jag kom hit för att hedra henne av respekt, som alla andra", säger Theo Ekström som var en av alla som samlades vid minnesplatsen vid Tjurasjön i Höör. Foto: Gunilla Fritze

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer