Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det här vattnet från avloppsreningsverket i Kivik kan snart komma att användas som dricksvatten, säger Stefan Blomqvist, avdelningscheg på Österlen VA. Foto: Henrik Montgomery/TT, Gunilla Fritze/SVT

Återanvänt toalettvatten kan bli dricksvatten på Österlen

Uppdaterad
Publicerad

Det krävs nya metoder för att rena avloppsvatten så att det går att använda till bevattning av åkrar, parker, trädgårdar – och på sikt även till dricksvatten. I Kivik på Österlen finns ett av få reningsverk i Europa som har kommit långt i den här processen.

– Vi kommer att få se fler sådana här anläggningar framöver. Kivik ligger 20 år före många andra, säger Michael Cimbritz, docent i kemiteknik vid Lunds Tekniska Högskola.

Den torra och varma sommaren har lett till att många kommuner har infört bevattningsförbud tidigt. Allmänheten uppmanas också att hushålla med sitt dricksvatten.

– Om vi kan återanvända ett renat avloppsvatten kan vi använda mindre dricksvatten i framtiden och då sparar vi resurser, säger Michael Cimbritz, docent i kemiteknik vid Lunds tekniska högskola.

Han är medförfattare till rapporten ”Återanvändning av renat avloppsvatten” som branschorganisationen Svenskt vatten publicerat efter att ha studerat arbetet i reningsverket i Kivik. Verket ligger i framkant när det gäller att avskilja läkemedelsrester och andra organiska mikroföroreningar när de renar avloppsvatten.

– Det unika är att den typen av membranfilter som vi använder bara finns i vår anläggning i Sverige. Utomlands finns de i några få anläggningar men inte med aktivt kol efter, säger Stefan Blomqvist, avdelningschef på Österlen VA.  

Kan bli dricksvatten i höst

Det renade avloppsvattnet i Kivik, som än så länge bara spolas ut i havet, håller samma kvalitet som vatten som tas från Vänern, Vättern, Mälaren och Göta älv för att göra dricksvatten. Gränsvärden saknas dock för organiska mikroföroreningar.

– Fruktodlare vill gärna använda det renade avloppsvattnet för bevattning. Till hösten ska vi förhoppningsvis ha en mindre anläggning, en så kallad vattenkiosk, där vi ska göra en slutbehandling och visa att vi kan göra det till dricksvatten, säger Stefan Blomqvist.

EU:s direktiv för avloppsvatten:

I EU-kommissionens förslag till nytt avloppsdirektiv står det att 2040 ska alla avloppsreningsverk i EU vara utrustade med teknik som kan rena vattnet från läkemedelsrester, hormoner och mikroföroreningar, som har skadliga effekter på växter och djur. Och istället för att spola ut det i havet och andra vattendrag ska det renade vattnet återanvändas.

Källa: Svenskt vatten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.