• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

– Man behöver en längre sammanhängande tid för att återhämta sig, säger forskaren Carita Håkansson vid Lunds universitet. Foto: Martina Holmberg/TT/Pressbild

Forskaren: ”Måste ha tid över att bara lata oss”

Uppdaterad
Publicerad

Ordentlig tid för återhämtning och en balans mellan arbetet och resten av livet. Det är viktiga faktorer för ett hälsosamt arbetsliv, menar forskare.

Lunds kommuns nya så kallade hälsosamma scheman innebär kortare arbetspass för nattarbetande vård- och omsorgspersonal – men förändringen behöver inte medföra att de anställda mår bättre, enligt forskaren Carita Håkansson. Tvärtom finns en risk att andra hälsorisker förstärks.

Carita Håkansson är universitetslektor vid forskargruppen Arbetsorganisation och hälsa vid Lunds universitet, och har specialiserat sig på upplevelsen av balans mellan arbets- och privatliv.

Kortare nattpass

För nattarbetare innebär Lunds kommuns nya scheman kortare nattpass.

Carita Håkansson har svårt att förstå att åtta istället för tio timmars pass skulle ha någon omedelbar påverkan på de anställdas dygnsrytm.

Förkortningen måste dock kompenseras med fler arbetade pass per månad, och detta kan få desto större effekt.

– De har ju inrättat sitt övriga liv till att jobba tiotimmarspass. För vi är ju oftast inte ensamma i hemmet utan måste samordna med andra, säger Carita Håkansson.

En annan riskfaktor är att arbeta olika pass som är förlagda olika tider av dygnet, vilket kan bli följden när nattarbetande vårdanställda i Lund måste komplettera med andra sorters pass.

– Det blir svårare att ställa om dygnsrytmen när man varierar arbetstiden, säger Carita Håkansson.

Färre lediga dagar

Ytterligare en följd som de anställda, som är kritiska mot det nya schemat, lyfter fram är att fler arbetspass per månad innebär färre dagar utan arbete.

– Man behöver en längre sammanhängande tid för att återhämta sig, säger Carita Håkansson.

Hur lång denna tid behöver vara kan dock variera mellan olika individer och även förändras under livet, menar hon.

– Men vi måste ha tid över att bara lata oss eller göra nåt kul, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.