Undersköterskorna Jenny Cederblad, Petra Hultberg och Claudia Scucchia är alla negativa till den schemaläggning som innebär kortare men fler pass för nattpersonal. Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT

Kortare men fler pass – nytt schema upprör vårdpersonal i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Efter årsskiftet inför Lunds kommun ett nytt schema med kortare arbetspass, med motiveringen att förbättra de vårdanställdas hälsa. Men förändringen innebär fler arbetsdagar och har stött på omfattande protester.

”Hälsosamma scheman” kallas de nya arbetstider som Lunds kommun kommer att införa till årsskiftet. För vård- och omsorgspersonal som jobbar natt innebär detta kortare nattpass – men fler arbetsdagar per månad.

Detta för att varje anställd ska komma upp i tillräckligt många arbetade timmar.

– Jag hade förmodligen varit ännu tröttare för det hade inneburit att jag jobbat betydligt fler nätter, säger Petra Hultberg som är undersköterska på äldreboendet Nibblegården.

Petra Hultberg. Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT

Hänvisar till forskning

Veronica Welin är verksamhetschef med ansvar för äldreboende i Lunds kommun. Hon berättar att syftet med det nya schemat är att korta ner de långa nattpassen och hänvisar till forskning.

– Det innebär godare förutsättningar för återhämtning och vila, säger hon.

Schemaändringen är också en förutsättning för att kunna garantera den personal som vill jobba möjlighet att jobba heltid, samt få bort de delade turerna.

De vårdanställda som SVT Nyheter Skåne pratat med menar dock att fler men kortare arbetspass skulle innebära en försämring. De ger inte mycket för argumentet om hälsofrämjande och forskningsresultat.

– De har plockat lite här och lite där, och får det till att låta bra, säger undersköterskan Jenny Cederblad.

Jenny Cederblad. Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT

Anställda protesterar

Det så kallade hälsosamma schemat har införts eller är på väg att införas i många kommuner runt om i Sverige. Undersköterskor i Lund har skickat en protestskrivelse till Lunds politiker. Dessutom har ett upprop mot det så kallade hälsosamma schemat startats på sociala medier, med undertecknare även utanför kommunens gränser.

Undersköterskan Claudia Scucchia tror att det nya schemat kan medföra fler sjukskrivningar och att anställda väljer att säga upp sig.

– Jag kommer att slåss hela vägen för det här, säger hon.

Claudia Scucchia. Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.