Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt är inte guld som glimmar. Återvinningspersonalen hittar även mindre ädla metallföremål i askan. Foto: Johan Dernelius

Återvinningen i Malmö är en guldgruva – vaskade fram 35 kilo på ett år

Publicerad

Svenskar är bra på att sopsortera men det kunde definitivt varit bättre. Bara i Sysavs skånska återvinningsanläggning hittar man hundratals kilo ädelmetaller som skåningarna sorterat som ”brännbart”.

I Sysavs jättelika anläggning i norra Malmö bränner man bland annat sopor som blir värme i de skånska kommunerna. Men man sysslar också med återvinning av det som inte är brännbart. Ibland blir det fel, som när metallföremål letar sig ner i behållaren för brännbart.

– Varje år hittar vi flera hundra kilo silver och 35 kilo guld som borde ha sorterats i ett betydligt tidigare skede, säger Anna Grauers, marknadschef på Sysav.

Elektronikskrot som datorer, fjärrkontroller, radioapparater och mobiltelefoner innehåller mycket ädelmetaller. Men även smycken som ringar och halsband letar sig ner i soporna. Allt smälts dock ner och bearbetas hos någon av Sysavs samarbetspartners.

Se vad som hittas vid SVT:s besök på återvinningsanläggningen i klippet ovan.

Högen med så kallad slaggrus är till stora delar fri från olika sorters metaller och kan nu återanvändas som fyllnadsmassa. Foto: Johan Dernelius

Så mycket metall slängdes i brännbart

Siffrorna gäller för anläggningen i Malmö 2023:

4 560 ton järn

1 155 ton aluminium

506 ton koppar

14 ton rostfritt stål

350 kg silver

35 kg guld

Källa: Sysav

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.