Åtta års fängelse för mordet på Maria

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åring som har stått åtalad för mord på sin 19-åriga syster i Landskrona i april i fjol döms till åtta års fängelse.

Tingsrätten fann mannen skyldig till mordet och att motivet till gärningen var att återupprätta familjens heder.

Kommer troligtvis att överklaga

Kvinnomord

Åtta års fängelse var vad åklagaren hade yrkat på.

Försvarsadvokaten Urban Jansson är inte överraskad över att det blev fängelse men över att straffet blev så långt.

– Det är en väldigt tuff dom. Försvaret delar inte domstolens uppfattning, säger Urban Jansson till Sydnytt.

Han ska prata med sin klient och säger att domen sannolikt kommer att överklagas.

Elisabeth Massi Fritz, målsägandebiträdet för offrets syster säger att både hon och klienten är mycket nöjda över att det blev som åklagaren yrkade. Men hon är också glad att rätten gick emot åklagaren och konstaterade att det är ett hedersrelaterat motiv.

Hon anser att det är otäckt att åklagaren inte valde att se det som ett hedersrelaterat brott med tanke på de kvinnor och flickor som riskerar att utsättas för liknande brott i framtiden.

Höggs mer än 100 gånger

Enligt åtalet användes extremt övervåld vid dådet. Hon blev skuren och stucken med kniv och sax mer än 100 gånger. Flera av skadorna har var för sig varit dödliga.

Hennes lillebror, då endast 16 år gammal, greps strax efter dådet. Även en annan anhörig greps och häktades, men släpptes senare i brist på bevis.

Socialtjänsten i Landskrona har fått kritik för sitt sätt att bemöta den 19-åriga kvinnan. I kommunen saknades det kunskap om hedersrelaterat våld vilket ledde till att den 19-åriga kvinnan inte fick tillräcklig hjälp, påpekade Socialstyrelsen en tid efter mordet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnomord

Mer i ämnet