Foto: SVT

Marias syster: ”Fegt att inte säga att det är hedersmord”

Uppdaterad
Publicerad

Den 23 april förra året hittas 19-åriga Maria knivhuggen till döds i sin lägenhet och en skrämmande berättelse om tvångsgifte, hot och våld rullas upp. I dag klockan 11 faller domen mot Marias 17-årige bror som misstänks för mordet.

Maria hade återvänt till Landskrona sedan hon brutit upp från ett påtvingat äktenskap i Irak och trots att Maria länge haft kontakt med sociala myndigheter lyckades samhället inte skydda henne.

I slutet av förra året dömdes Marias bror för mordet, mot sitt nekande. Tingsrätten slog då fast att ett hedersmotiv låg  bakom. I dag meddelar tingsrätten vad straffet blir.

Kvinnomord

Åklagaren har yrkat på åtta års fängelse, medan försvarsadvokaten argumenterat för sluten ungdomsvård.

– Situationen är obeskrivlig, det är ju ändå två familjemedlemmar till mig. Det är tungt, säger Marias syster Saga Rönnelid.

– Maria var en glad, sprallig tjej som tyckte om att ha roligt. Men hon var pressad, överbevakad och hade inte så mycket frihet. Hon fick inte träffa killar, vara ute på kvällarna och ha ett normalt liv.

De två systrarna har inte samma mamma och växte inte upp ihop. De återknöt kontakten efter att Maria hade återvänt till Sverige från Irak.

– Jag tror inte att hennes familj visste om att vi hade så mycket kontakt.

Saga säger att det var först i efterhand hon förstod hur allvarlig Marias situation egentligen var.

Vad tänkte du om hur hon levde jämfört med ditt eget liv?

– Orättvist. Det skiljer bara en månad mellan oss. Vi har samma pappa. Ändå fick vi två helt olika liv och helt olika öden.

Maria hade mycket kontakt med sociala myndigheter. Vad ville hon ha hjälp med?

– Hon ville få skyddat boende i Stockholm. Hon bodde i Landskrona och fick skyddat boende där. Det är en väldigt liten stad. Placerar man någon i samma stad och det är en liten stad är det rätt oväsentligt att ha skyddat boende.

Vad visste du om hotbilden mot henne?

– Jag vet att hon var rädd för vår pappa. Hon sade till mig att inte lita på honom. Men jag förstod inte att hotbilden var så stor som den var.

Hon säger att hon aldrig kunnat föreställa sig att det som hände skulle kunna hända.

– Jag fick veta det genom att min mamma ringde mig. En kvällstidning hade ringt till henne och ville ha en kommentar på händelsen. Då visste inte hon vad som hade hänt. Kommentar på vilken händelse, var hennes respons. Så på den vägen är det.

Fortfarande har hon inte fått ett enda samtal från någon som berättat att hennes syster blivit bragt om livet, säger hon.

Alhem: Hedersmotiv inte belagt

Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem säger att tingsrätten nämnt hedersmotiv i samband med att Marias bror förklarades skyldig, men att åklagaren inte funnit det belagt.

– Motivet ska också vara utrett på samma sätt som alla andra brottsförutsättningar. Man kan inte bara säga att det är sannolikt att det finns ett motiv utan man måste ha belägg för det.

Åklagaren trodde helt enkelt inte att han kunde bevisa det?

– Så kan man nog säga. Och det blir intressant att se vad domen ger i det hänseendet. Hur mycket står det om motivbilden? Vad är fastställt enligt tingsrättens uppfattning?

– Det är fegt att åklagaren inte sagt att det är hedersrelaterat, säger Saga Rönnelid.

– Det kan inte vara tydligare. Bara det att hon var med i en förening som skulle stötta flickor som utsatts för hedersbrott borde visa att hon kände sig utsatt.

Varför är det viktigt för dig att det ska stå att mordet är hedersrelaterat?

– Jag tycker de har gjort mycket fel hittills. Då kan de i alla fall göra någonting rätt. För Marias skull, säger Saga.

Vad gäller påföljden, har det någon betydelse om det finns ett hedersrelaterat motiv?

– Ett motiv som är hänsynslöst, som det är i detta fall, och det förstärks om det är ett hedersrelaterat motiv, gör att straffvärdet blir högre, säger Sven-Erik Alhem men tillägger:

– Detta är mycket komplicerat eftersom det är en så ung inidivid – bara 16 år vid tillfället – som begått den här gärningen. Det kommer att inverka väldigt mycket när det gäller påföljden. Hade det varit en vuxen person som gjort denna bestialiska gärning hade det varit frågan om livstidsstraff, men det blir det inte tal om här.

Alhem: Någon annan kan komma att dömas

Han säger också att även om det inte är utrett, finns det tankar om att det finns vuxna bakom mordet, eftersom gärningsmannen är så ung. Och att det finns en hedersrelaterad motivbild oavsett hur styrkt den är.

– Så man kan tänka sig att det inte blir bestående att det är den unge mannen som är skyldig till slut. Vi har ju resningsfall tidigare, där någon som är dömd för en sådan här gärning, sedermera ändrar sig och talar om att föräldrarna låg bakom, och sedan har de dömts.

– Om jag var hans försvarare skulle jag lyfta fram det. Det finns en sammansatt bild som vi inte har klarhet i. Det finns personer som inte ens är hörda i utredningen. 

Sara instämmer i resonemanget om att det finns flera gärningsmän.

– Han är så pass ung och han är ändå min bror. En vanlig 16-åring har inte de tankarna naturligt.

Vad skulle du Maria vilja att samhället lär sig av den här fruktansvärda historien?

– Ta problemet på allvar och ge dem hjälp. Placera dem inte i en småstad som de kommer från från början utan placera dem långt bort där de är säkra. Och följ upp efteråt hur det går.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnomord

Mer i ämnet