Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Malmö vill undanta hela kommunen från den så kallade ebo-lagen. Kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) hoppas på brett stöd, men flera partier är emot. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Även Malmös ledning vill undanta hela kommunen från ebo-lagen

Uppdaterad
Publicerad

Malmö sällar sig nu till de städer som vill undanta hela kommunen från den så kallade ebo-lagen. Kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) hoppas på brett stöd, men flera partier är emot.

Ebo-lagen infördes 1994. Den ger asylsökande rätt att ordna eget boende i stället för att bo på flyktingförläggning, men kritiken mot lagen har varit stor.

I januariavtalet beslutades att från och med i sommar ska 32 kommuner få göra undantag och peka ut särskilt utsatta områden, där asylsökande inte får bo om de vill behålla sin ersättning. 

Hela kommunen undantag

Helsingborg och Landskrona har redan deklarerat att de kommer ansöka om att hela kommunen ska vara undantagen. Nu vill Malmös socialdemokratiska kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh göra samma sak. 

– Vi kommer från kommunledningens sida i kommunstyrelsen att ställa oss bakom att hela Malmö undantas från ebo-lagstiftningen, eftersom vi så länge sett att den till att det växer fram social misär och trångboddhet. 

Katrin Stjernfeldt Jammeh säger till SVT Nyheter att hon hoppas på brett stöd i frågan. 

Flera partier är emot

Men flera partier, däribland Centern, är emot att hela kommunen undantas.

– Vi i Centern har från Malmöhåll drivit på för att få en ändring av ebo-lagen. Vi kan tänka oss undantag för vissa områden men inte för en hel stad, säger Charlotte Bossen, Centerns gruppledare i Malmö.

Även Vänsterpartiet deklarerar att det inte blir något stöd för ett sådant undantag. 

– Bara för att lagen säger att man kan peka ut områden som kan undantas från ebo, så tycker jag inte att man ska göra det. Vi vill att folk ska få bosätta sig där de vill och tycker att man bör satsa på en aktiv bostadspolitik som ser till att det finns bostäder åt alla, säger Emma-Lina Johansson som är Vänsterpartiets ledamot i kommunstyrelsen i Malmö.

Tror på brett stöd

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) tror att de andra partierna ska ställa upp bakom förslaget för att förhindra handel med svarta kontrakt. 

Går ni inte emot lagstiftarens avsikt, när ni undantar hela Malmö? 

– Jag tänker, att när man lägger fram det här förslaget så är det för att man sett ebo-lagstiftningens baksida. Man erkänner att det finns en social problematik. 

Vad hoppas du ska hända på sikt? 

– Jag hoppas att detta är ett första steg mot att vi på sikt ska avskaffa ebo-lagstiftningen helt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer