Ludvig Olsson hoppas att kommunen vill samarbeta så att tornväktarna kan få sina jobb tillbaka. Foto: SVT

Avskedade tornväktare stämmer Ystads kommun

Uppdaterad
Publicerad

Tornväktarna i Ystad vill stämma kommunen på nytt efter att ha blivit avskedade och har varit utan inkomst sedan början av januari.

I december 2019 fattade kulturnämnden i Ystad beslut om att avskeda och arbetsbefria tornväktarna med omedelbar verkan. De skulle få behålla sin lön till den 5 januari och därefter skulle tjänsten och utbetalningen upphöra.

Enligt kulturnämnden handlade beslutet om brister i arbetsmiljön.

– Det var lite konstigt att beskedet kom några dagar efter att vi hade stämt dem första gången. Om det handlade om arbetsmiljön hade de ju kunnat stänga direkt efter skyddsronden som var i oktober, säger Ludvig Olsson, drabbad tornväktare.

”Vi vill bara fortsätta jobba”

Konflikten mellan tornväktarna och Ystads kommun har varit långdragen. Inledningsvis handlade den om oenigheter kring en av väktarnas anställningsform, där kommunen å sin sida ansåg att tornväktaren var timanställd, medan facket menade att han var fast anställd.

Nu för tornväktarna en kamp om att få sina jobb tillbaka.

– Det krockar lite när kommunen säger att det är jätteviktigt för Ystad med tornväktarna och samtidigt avskedar oss. Om man är mån om traditionen vore det ju bra om vi kunde samarbeta, säger Ludvig Olsson.

Kräver stora skadestånd

I den nya stämningsansökan som lämnades in till arbetsdomstolen 22 januari vill syndikalistiska facket KYDS att avskedandena ogiltigförklaras samt att ett skadestånd på 150 000 kronor vardera betalas ut till de tidigare tornväktarna Ludvig Olsson och Roland Borg.

– Vi vill markera att det är dåligt och att kommunen har begått ett grovt fel. Vi har snackat om att pengarna skulle kunna gå till en reparationsfond till kyrkan, säger Ludvig Olsson.

Facket vill även att de två tornväktarna ska få fortsätta jobba tills tvisten är avgjord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.