SVT hälsade på i Mariakyrkan 2005. Då gjorde Robert Borg debut som tornväktare. Enligt den gamla traditionen är det han som ska efterträda sin pappa. men kommunen säger nej till det Foto: SVT

Ystad kommun tar strid mot tornväktarna

Publicerad

De anrika tornväktarna i Ystad blåser bokstavligt talat till strid. Väktarna är missnöjda med att Ystads kommun inte vill fastanställa en av väktarna. Nu går Ystad kommun ut och meddelar att de välkomnar en prövning i domstol.

Varje kväll blåser tornväktaren i kopparlur från Mariakyrkans torn från kvart över nio på kvällen fram till klockan ett – och så har det varit sedan 1748. Ystad är den enda kommun som har kvar sina tornväktare, men nu är det bråk kring den gamla traditionen.

– Stridsåtgärderna är otillåtna. Även om Syndikalisterna tycker annorlunda så är det inte stridsåtgärder som kan lösa tvisten. Vi har en rättsordning som prövar rättstvister i domstol om parter inte kan enas. Vi välkomnar en sådan prövning, säger Clas Martinsson, personalchef på Ystads kommun i ett pressmeddelande.

Jobbar för lite

Den sist inkomne tornväktaren har jobbat i tre år och kommunen betraktar honom som timanställd. Tornväktarna själva och fackförbundet Syndikalisterna tycker att det är dags att fastanställa väktaren. Men kommunen menar att han jobbar för få timmar. Den som ska bli fastanställd måste jobba minst 40 procent.

– Vi är måna om att följa lagstiftningen, i det här fallet lagen om anställningsskydd. Vi har gjort en noggrann analys och bedömer att det i detta fall inte finns någon rätt till tillsvidareanställning, säger Clas Martinsson, personalchef på Ystads kommun i pressmeddelandet.

Går i arv

Och så var det då det här med hur väktarna väljs ut. Det här är ett yrke som gått i arv i familjer genom årens lopp. Men nu är det slut med det.

 – Det säger sig självt att en tjänst tillsätts i Ystads kommun genom att man är bäst lämpad och genom kvalifikationer, inte genom släktskap. Så detta påstående tar vi verkligen avstånd från. Vi måste behandla alla våra anställda lika. Allt annat vore respektlöst mot dem, säger Clas Martinsson i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer