Monbijouskolan i närheten av Triangeln i Malmö. Foto: Anna Gjöres/SVT

Sprängmedel hittat vid skola två dagar i rad

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har under morgonen transporterat bort ett föremål som bedöms innehålla sprängmedel från Monbijouskolan i Malmö. Det är andra dagen i rad som polisen får larm om misstänkta föremål i området, under torsdagen rörde det sig om en väska på skolgården och på fredagen ett föremål inne på skolan.

– Den preliminära bedömningen som nationella bombskyddet gjort är att det rör sig om sprängmedel, men att det inte inneburit en fara i den formen det anträffats, säger Calle Persson som är presstalesperson för Malmöpolisen.

Vad innebär det?

– Att det krävts andra handgrepp eller kanske till och med fler föremål för att det skulle kunna bli farligt, säger han.

Enligt honom ska en lärare först ha uppmärksammat föremålet inne på skolan för att sedan ha burit ut det på skolgården. Samma skolgård där man under gårdagen hittade en väska med misstänkt sprängmedel i. Enligt polisen kan de två händelserna troligen kopplas till varandra. 

– Vi tror att det vi hittade idag hänger ihop med det som hittades igår, att föremålet kommer från samma väska, säger Calle Persson.

Lokalerna söktes inte igenom under torsdagen

Vid gårdagens undersökningar av området söktes skolbygganden inte igenom eftersom man då hittat väskan utomhus. Men när man idag gick igenom lokalerna med bombhund gjordes inga fler fynd. 

– Vi tror inte att föremålet placerats inomhus avsiktigen för att skrämmas eller orsaka en explosion. Det kan exempelvis röra sig om ett barn som hittat det och tagit in det, säger Calle Persson.  

”Ingen direkt fara”

Nu under morgonen har föremålet förts bort från platsen och avspärrningarna hävdes strax före klockan tio. På skolan hölls barnen initialt inomhus när polisen arbetade på platsen.

– Vi har kontroll på området och de barn som finns där befinner sig inne på skolan, sa Katarina Rusin, presstalesperson på polisen i region syd, vid niotiden på morgonen.

Händelsen rubriceras som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, framkallande av fara för annan och olovlig befattning med brandfarliga och explosiva varor.

Fritids öppet som vanligt

På skolan bedrivs just nu fritidverksamhet och enligt rektor Sussi Sundblad är det mellan 25 och 30 barn som spenderar dagarna där.

– Jag upplever att stämningen har varit lugn och avspänd. Vi har meddelat barnen att polisen har hitta föremål och att de måste få  utrymme att undersöka det och att vi därför får vara inomhus. Det har de godtagit och vi har kunnat pyssla och spela spel som vanligt, säger hon.

Hon  berättar att de vanligen har rutiner där personalen tittar över skolgården på morgonen när de kommer. Rutiner som nu visat sig vara viktiga.

– Det har ju varit stökigt innan, men det här är en ny nivå. Man blir förskräckt över att det florerar i vårt samhälle, samtidigt som vi vet att det gör det. Det är kanske inte förvånande men det är inte trevligt att det kommer så nära inpå, säger Sussi Sundblad.

Men trots att skolan nu varit avspärrad två dagar i rad känner hon sig trygg i att det inte finns någon hotbild mot verksamheten.

– Vi tolkar det som att det inte är något som är riktat mot oss och det var inget skarpt läge på det viset. Men naturligtvis håller man ögonen öppna lite extra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.