Spelaren begärdes häktad i oktober. Men tingsrätten bedömde inte att mannen kunde försvåra utredningen och släppte honom på fri fot. Foto: Johan Dernelius

MFF-spelare misstänkt för sexuellt utnyttjande får träna igen

Uppdaterad
Publicerad

I september förra året inledde åklagaren en förundersökning om brott mot en spelare i Malmö FF. Spelaren är misstänkt för sexuellt utnyttjande av en minderårig flicka och har varit avstängd av Malmö FF. Men nu häver klubben avstängningen i väntan på den rättsliga processen.

– Vi hade fått en indikation på att åklagaren skulle vara klar före jul, men det kommer att ta längre tid och eftersom det fortfarande är på obestämd tid, har vi valt att upphäva avstängningen, säger Niclas Carlnén, MFF:s VD, till SVT Nyheter Skåne.

Malmö FF uppger att de fortfarande ser mycket allvarligt på de anklagelser som framförs, men ändå häver de nu avstängningen.

– Vi anser att spelaren är oskyldig till dess dom faller. Av den anledningen upphäver vi avstängningen, säger Niclas Carlnén.

”Det finns känslor i det här”

Men om ni tycker att det är en allvarlig misstanke. Hur kan ni då låta spelaren fortsätta träna och spela?

– I Sverige ska man anses oskyldig tillls man är dömd. Sen förstår vi att det finns känslor i det här. Men det är fortfarande bara en misstanke det handlar om, säger Niclas Carlnén.

Räcker det inte längre för er att det finns en allvarlig misstanke mot spelaren?

– Eftersom tidsperspektivet är ändrat och obestämt, är det orimligt att bibehålla avstängningen anser vi, säger MFF:s VD Niclas Carlnén.

MFF Support och Malmösystrar kritiska

MFF:s officiella supporterförening tar avstånd från den hävda avstängningen på sin webbsida och skriver följande:

”Detta innebär att spelaren återigen representerar Malmö FF genom att bära vårt emblem samtidigt som en förundersökning pågår gällande sexualbrott. MFF Supports ställning i frågan är att spelaren inte ska representera Malmö FF på något vis, i synnerhet inte i vår matchtröja. Ett Malmö FF med den spelaren på planen är inte det Malmö FF som aspirerar på att vara mer än ett fotbollslag och det är ovärdigt vår förening.”

MFF:s kvinnliga supporterklubb vill inte ge någon offentlig kommentar till beslutet men skriver följande på sin Facebook-sida:

”Malmösystrar ställer sig ej bakom beslutet om att avstängningen hävs. Malmösystrar anser att spelaren inte ska få representera Malmö FF och de värderingar som klubben står för utifrån de uppgifter om misstankar som föreligger.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.