– Det handlar ju om människors hälsa. Myndigheterna har av en anledning satt en säkerhetsnivå och det är upp till oss att ta det ansvaret och följa det, säger Rikard Karlsson, enhetschef på Vanningen.
Sedan länge har badhus provtagit bland annat förekomsten av odlingsbara bakterier. Nyligen införde Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd om bassängbad och enligt dessa bör badhusen även provta nivåerna av så kallade trihalometaner, THM.
THM är en biprodukt som bildas när klor bryter ner organiskt material, till exempel smuts från badande. En del av THM utgörs av ämnet kloroform som är klassat som möjligen cancerframkallande. Tidigare har det inte funnits något riktvärde för THM men nu har Folkhälsomyndigheten bestämt att det inte bör vara högre än 100 mikrogram per liter.
Kostar fem miljoner
– THM bör man provta 1-4 gånger per år beroende på om det är många badande och vad tidigare prover visat. THM består av kloroform och det är klassat som möjligen cancerframkallande, säger Elin Stenberg, utredare på Folkhälsomyndigheten samt en av de som varit med och tagit fram de nya råden.
Institutet för miljömedicin har gjort en riskbedömning av cancerrisken med kloroform vid bad i bassäng. Tävlingssimmare är den grupp som anses få i sig den högsta dagliga dosen, men risken för cancer vid bassängbad bedöms ändå som försumbar.
Det är framför allt äldre badhus som kan ha svårt att klara de nya riktvärdena för THM. Efter att Vanningen förgäves testat flera åtgärder återstod till slut bara alternativet att byta ut det gamla vattenreningssystemet i källaren under bassängerna. I samband med stängningen passar man även på att se över plattsättningen på badet och byta trappa till vattenrutschkanan.
Kostnaden för Vellinge kommun beräknas uppgå till fem miljoner kronor. Arbetet väntas pågå från maj till oktober.