Ännu en gång är badvattnet i Vitemölla på Österlen otjänligt. Simrishamns kommun avråder från att bada. (Arkivbild) Foto: TT

Nytt badförbud – vattnet i Vitemölla otjänligt igen

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en gång är det badförbud i Vitemölla på Österlen. 

– Jag tror inte vi varit med om så många otjänliga prover efter varandra, säger kommunekolog Maria Adolfsson vid Simrishamns kommun.

I torsdags såg det ut som att problemen med e-kolibakterier längs stränderna i Haväng och Vitemölla var över. Då hade svaren på omproven kommit tillbaka och visat på negativt resultat. 

Men faran var inte över i Vitemöllas fall. Ytterligare ett prov, som togs i fredags, visar att bakterierna fortfarande är kvar i vattnet. Simrishamns kommun avråder på nytt från att bada där. 

”Beklagligt och förvånande”

– Det är beklagligt och förvånande. Vi behöver ta nya prover och lägga pussel för att få klarhet i vad som pågår, säger Maria Adolfsson. 

På Simrishamns kommun vet man inte varifrån e-kolibakterierna i Vitemölla kommer.  

Fredagens prov från Haväng är däremot bakteriefritt. 

Algbälte inte förklaringen

E-kolibakterier är tarmbakterier. Ibland kan de uppstå vid algblomning, som lockar dit många fåglar som gör sina behov i vattnet. 

– Det är inte sannolikt att det ligger något stort algbälte där just nu, säger Maria Adolfsson. 

Hon konstaterar att det varma vädret gett bakterierna goda möjligheter att växa till sig. 

Simrishamns kommun har nu på nytt gått ut med en avrådan från att bada i Vitemölla, via hemsidan och skyltar på stranden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.