En skolklass i Sjöbo kommun fick oväntad post från Frankrike. Foto: Privat

Ballonger flög 100 mil – hamnade på Sjöboåker

Uppdaterad
Publicerad

Ett knippe röda, vita och blåa ballonger hittades i helgen på en åker utanför Sjöbo. Ballongerna kom från en skola i norra Frankrike, där man uppmärksammat hundraårsdagen för Första världskrigets slut.

En av eleverna i årskurs 5 på Lövestad skola i Sjöbo kommun, kom efter helgen till skolan med en påse ballonger. Hon hade hittat dem på en åker under helgen. Ballongerna kom med medföljande lappar skrivna på franska och de visade sig komma från byn Arques-la-Bataille i Normandie, Frankrike. Över 100 mil från Sjöbo.

Det var en skola i byn som släppt dem den elfte november, på dagen 100 år efter att Första världskrigets slut, för att uppmärksamma dagen.

– Vi fick ändra undervisningen och läste istället om Första världskriget och Frankrike, så att vi kunde se på en karta hur de flugit, säger klassens lärare Jeanette Wiberg.

Skrivit brev till Frankrike

På en av lapparna på ballongerna stod skolans adress, så nu har de skånska barnen skrivit brev på engelska till de franska barnen och hoppas nu på svar.

Små lappar på franska följde med ballongerna. Foto: Privat

Ballonger från olika platser i Europa har även även tidigare letat sig till Sverige. Exempelvis har tyska och franska ballonger hittats på platser som Falköping, Trelleborg och Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.