Bankbedrägerierna mot äldre fortsätter i Skåne. De senaste dagarna har tre personer drabbats. Arkivbild. Foto: Fredrik Persson/TT

Bankbedrägerierna mot äldre fortsätter i Skåne

Publicerad

Bankbedrägerierna mot äldre fortsätter i Skåne. De senaste dagarna har personer i Svedala, Kristianstad och Trelleborg drabbats. 

– De här brotten ligger på konstant hög nivå, trots att polisen haft kampanjer med tips om hur man kan undvika att drabbas, och trots att flera personer gripits och dömts för brotten, säger Calle Persson, polisens presstalesperson.

I måndags blev en man i 85-årsåldern i Svedala kontaktad av en person som utgav sig för att ringa från ett finansbolag. Uppringaren sa att någon försökt ta lån i mannens namn och även försökt höja beloppsgränsen för Swish. Mannen uppmanades skicka 14 000 kronor i en ”kontrollswish” – något som han gjorde.

Hämtade kort och kod

I Kristianstad fick en kvinna i 75-årsåldern på tisdagseftermiddagen samtal från en man som uppgav sig vara banktjänsteman. 

– Under samtalets gång kom en annan man hem till målsägaren och hämtade bankkort och kod. Det är oklart om det tagits ut några pengar, säger Calle Persson. 

Kan finnas samband

Ytterligare ett fall av bankbedrägerier mot äldre skedde i Trelleborg på tisdagen. En kvinna i 90-årsåldern lämnade på motsvarande sätt ifrån sig bankkort och kod. 

– Det är svårt att säga om bedrägerierna har något samband. Det ligger i farans riktning, men samtidigt är det tyvärr inte bara en konstellation som ägnar sig åt denna typ av brott och som använder snarliga tillvägagångssätt, säger Calle Persson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.