Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En månad efter munskyddsrekommendationen gav sig SVT Nyheter Skåne sig ut i morgontrafiken för att se hur det efterlevs. Foto: SVT

Bara hälften av resenärerna använde munskydd i kollektivtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått en månad sedan munskydd rekommenderades i kollektivtrafiken under rustningstid. När SVT Nyheter Skåne gav sig ut i morgontrafiken var det bara drygt hälften av tågresenärerna som bar munskydd på Malmö centralstation.

Sedan den 7 januari rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid för vuxna och ungdomar födda 2004 eller tidigare. SVT Nyheter Skåne gav sig ut i morgontrafiken för att för att prata med resenärer om vad de tycker om munskydd och för att se hur rekommendationen efterföljs. Drygt hälften av resenärerna på Malmö centralstation bar munskydd när de klev på eller av tåget, enligt SVT Nyheter Skånes observation.

– Man får ju välja själv men i och med att det är så många som åker är det ju bättre om alla har på sig det samtidigt, säger Marcus Håkansson, en av resenärerna.

Fungerar bra enligt Skånetrafiken

Enligt Skånetrafiken och Svensk kollektivtrafik är skåningarna generellt bra på att följa rekommendationen och använda munskydd i kollektivtrafiken.

– När vi har fått rapporter från personal på Öresunds- och pågatågen är det i genomsnitt ungefär 50-60 procent som bär munskydd, säger Anders Engzell, pressansvarig på Skånetrafiken.

Se hur det såg ut under morgonen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer