Bara hälften med klimakterieproblem får hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Drygt två procent av alla kvinnor över 40 år fick förra året en diagnos på att de är sjuka i samband med klimakteriet. Men i Skåne fick bara drygt hälften vård. Det visar en sammanställning av statistik från de olika landstingen.

Klimakteriet är en period som upplevs väldigt olika av olika kvinnor. Vallningar, svettningar, sömnstörningar, kanske torra slemhinnor i slidan. För en del är det inte så märkbart, för andra väldigt jobbigt.

Drygt 55 000 kvinnor i Sverige fick förra året diagnosen ”sjukliga tillstånd i samband med klimakteriet”. Det motsvarar alltså drygt två procent av kvinnorna i åldersgruppen. I Skåne fick 1,1 procent vård för svåra klimakteriebesvär. Det ska jämföras med 5,5 procent i Stockholm.

Ojämn vårdtillgång

Angelica Lindén Hirschberg är professor i gynekologi och obstetrik på Karolinska insitutet. Enligt henne beror skillnaderna mellan olika landsting på att det är väldigt ojämn tillgång till gynekologmottagningar i landet.

— Detta tillhör gynekologens specialområde, så generellt har gynekologer mer kunskaper än allmänläkare, säger hon till nyhetsbyrån Sirén.

Stress kan påverka

Angelica Lindén Hirschberg tror inte att kvinnor i Stockholmstrakten har så mycket svårare klimakteriebvesvär än alla andra, som man kanske kan tro när man ser vårdstatistiken.

— Det här är visserligen tillstånd som kan påverkas av stress och det är mer stressigt i en storstad. men i första hand tror jag att skillnaderna beror på tillgången till vård, säger hon.

Uppmärksammad serie

SVT har gjort en uppmärksammad serie som heter ”Klimakteriet – det ska hända dig med” och den kan du se här på SVT Play.

Klimakteriet

Klimakteriet eller övergångsåldern som man tidigare sa är den tid då en kvinna övergår till att inte längre vara fruktsam.

Under klimakteriet minskar äggstockarnas produktion av hormonet östrogen vilket får hela det reproduktiva systemet att gradvis stängas av. Menstrautionerna blir oregelbundna och upphör så småningom helt. När blödningarna upphört helt inträder kvinnan i den så kallade menopausen och kan inte längre bli gravid.

Klimakteriet börjar oftast någon gång mellan 45 och 57 års ålder och kan vara allt från något år till uppåt 15 år. Medelåldern för menopaus ligger på 51 år.

Fakta: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.