Fredagen den 19 juli hittade polisen en kvinna och hennes åttaårige son döda i en bostad i Trelleborg. Foto: Mikael Nilsson

Barn dödades av mamma – Trelleborgs kommun kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Mamman dödade sin son och tog sedan sitt liv. Före händelsen i juli förra året hade psykiatrin gjort flera orosanmälningar kring mamman och barnet, men socialnämnden hade inte utrett barnets behov av stöd och skydd trots dessa anmälningar, det rapporterar Trelleborgs Allehanda.

Kommunens socialnämnd får nu kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Mamman och sonen hade under flera års tid varit kända av socialförvaltningen och en utredning pågick om dem, eftersom pappan hade ansökt om ensam vårdnad. Ivo kräver att socialnämnden utvecklar och säkrar kvaliteten i sin verksamhet.

– Jag har idag gett socialförvaltningen i uppdrag att se över de brister Ivo pekar på, säger socialnämndens ordförande Venzel Rosqvist (M) till SVT Nyheter Skåne.

Kommunen tillsatte efter händelsen en utredning som kom fram till att Socialförvaltningen inte gjort något fel i handläggningen och inte kunde skyllas för pojkens död. Men Ivo anser att det finns brister.

Inte utrett tillräckligt

Bland annat menar Ivo att nämnden inte utrett barnets behov av stöd och skydd efter flera allvarliga orosanmälningar från psykiatrin och att nämndens lex Sarah-utredning saknar ett tydligt ställningstagande kring vad missförhållandena bestått i.

Socialförvaltningen får in 1900 anmälningar om året, vissa med ett väldigt litet underlag, och Venzel Rosqvist menar att det är ett svårt jobb att bedöma vissa av dem.

– Det gäller att lära av det som hänt. Socialförvaltningen gör ett jättebra jobb, men det kan bli bättre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer