Polisens kriminaltekniker på brottsplatsen i Trelleborg 19 juli. Foto: Mikael Nilsson/SVT

Utredning om 8-årig pojkes och mammas död – kommunen har inte gjort fel

Uppdaterad
Publicerad

Den mamma som misstänks ha tagit livet av sig och sin 8-årige son i Trelleborg, utreddes av socialtjänsten. Idag kom resultatet från kommunens interna utredning: Socialförvaltningen gjorde inte fel i handläggningen och kan inte skyllas för pojkens död.

– Detta ärende har berört oss och är en djupt tragisk händelse som hänt i Trelleborg. Mina tankar går i första hand till de anhöriga. Det känns bra att utredningen kommit fram till att ett annorlunda agerande från oss inte lett till ett annat resultat, säger socialnämndens ordförande Venzel Rosqvist i ett uttalande.

Den 19 juli hittades en kvinna och hennes son döda i en bostad i Trelleborg. Polisen inledde en förundersökning om misstänkt mord och självmord. Någon ytterligare gärningsman söktes inte.

Två döda i Trelleborg

Orosanmälningar från pappan

SVT Nyheter Skåne berättade då att socialnämnden i Trelleborg utrett orosanmälningar först från pojkens pappa och senare från den egna personalen. Efter en utredning bestämde socialförvaltningen att mamman och pappan fortsatt skulle ha delad vårdnad om pojken.

Pappan gick till domstol med krav på ensam vårdnad. Socialförvaltningen fick i uppdrag av Ystads tingsrätt att utreda ärendet igen. Innan något beslut hann fattas, hittades mamman och barnet avlidna.

Extern utredning efter tragedin

Efter händelsen valde kommunen att låta en extern utredare utreda socialförvaltningens agerande. Idag presenterades resultatet – utredningen kommer fram till att förvaltningen inte har gjort några fel.

Enligt utredningen har socialförvaltningen fullgjort sitt uppdrag. Det har inte funnits några indikationer på att mamman hade för avsikt att skada sitt barn.

På grund av att utredningen kommit fram till att socialförvaltningen inte gjort fel, kommer förvaltningen inte att anmäla ärendet till Inspektionen för vård- och omsorg (IVO). Däremot kommer IVO få tillgång till utredningen.

Trelleborgs socialförvaltning skriver i pressmeddelandet att man inte tänker ge några ytterligare kommentarer i väntan på svar från IVO.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Två döda i Trelleborg

Mer i ämnet