Fredagen den 19 juli hittade polisen en kvinna och hennes åttaårige son döda i en bostad i Trelleborg. Foto: Mikael Nilsson

Konsult anlitas efter misstänkt mord på åttaårig pojke

Uppdaterad
Publicerad

Trelleborgs kommun har anlitat en extern konsult för att granska hur socialförvaltningen hanterat vårdnadsärendet om ett åttaårig pojke.
Mamman och pojken hittade döda i bostaden i Trelleborg den 19 juli.

– Både jag och ordföranden tycker att det är rimligt att någon utifrån tittar på det. Det är lätt att bli ifrågasatt, säger socialchef Annikki Tinmark.

Mamman tros ha dödat sin son och sedan begått självmord. Kvinnan hade vid flera tillfällen utretts av socialförvaltningen. Bara ett drygt halvår tidigare hade en utredning om hennes lämplighet som vårdnadshavare resulterat i ett beslut om inga åtgärder.

I juli pågick en ny utredning av socialförvaltningen efter att pappan gått till domstol och krävt ensam vårdnad av sonen. Mamman hade ett dokumenterat tablettmissbruk, en psykiatrisk diagnos och anmälningar om misstänkta självmordsförsök.

– Här är många personer som haft kontakt med familjen. Det är många i förvaltningen som är djupt berörda. Ärendet som sådant är inte exceptionellt, men utgången är det, säger Annikki Tinmark.

Har startats en lex Sarah-utredning

Socialförvaltningen beslutade efter att mamman och pojken hittades döda att starta en lex Sarah-utredning av sitt eget agerande i ärendet. Normalt görs en sådan utredning av den egna förvaltningen, men i det här fallet har en extern konsult anlitats. Först vände sig Annikki Tinmark till andra kommuner för att få hjälp med utredningen.

– Ingen annan kommun hade resurser att göra det, så vi har tagit in en konsult. Det är en person med lång erfarenhet av sådana utredningar, säger hon.

– Han ska titta på allt, om vi kunde ha gjort på något annat sätt.

Utredningen ska vara klar senast den första veckan i september. Om utredningen resulterar i kritik av socialförvaltningens hantering kommer ärendet att anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer