Kajsa Lamm menar att det är bättre att ge barn vanlig mat än färdig barnmat. Foto: Tora Dahlström

Experten: ”Barn ska äta det vi vuxna äter”

Uppdaterad
Publicerad

Är det okej att bara ge lena, färdigköpta barnmatspuréer på burk till små barn? Inte om man frågar Kajsa Lamm, logoped, specialiserad på ätsvårigheter. Barn måste lära sig att äta och det gör de bara om vi utmanar dem.

– Föräldrar måste våga göra rätt från början, säger Kajsa Lamm.

Barnet är redo att börja äta riktig mat. Men det går trögt. Månaderna går och barnet vill fortfarande knappt öppna munnen. Klöks. Spottar ut. Eller är det verkligen det barnet gör?

Vill sprida kunskap

Tillsammans med vetenskapsjournalisten Ann Fernholm har Kajsa Lamm skrivit ”Stora boken om barn och mat”. Hon upplever att föräldrar har dålig kunskap om bland annat barns oralmotorik.

– Ett litet barn som precis har börjat äta kan bara röra tungan fram och tillbaka. När maten kommer ut är det jättelätt att man tolkar det som ”åh nej, det där var jätteäckligt” och så kanske man aldrig serverar palsternacka igen, säger Kajsa Lamm.

– Man måste träna på att använda sin tunga, och om man aldrig tränar på att tugga så lär man sig aldrig att tugga.

Våga utmana barnet

Kajsa Lamm menar att vi tidigt ska utsätta våra små barn för många olika smaker, konsistenser och till och med temperaturer. I tvåårsåldern kommer nämligen de flesta barn in i den neofobiska fasen som innebär att barnet blir skeptiskt mot i princip all ny mat. Ibland även mat som tidigare varit favoriter. I det läget gäller det att barnet har provat en rad rätter och råvaror så att det finns något kvar som barnet äter.

– Om man då har ett brett spektrum av mat man faktiskt äter, så minskar risken att man ska hamna i en väldigt smal tratt av saker. Så våga utmana barnet.

All mat är barnmat

Det är lätt att bli stressad som förälder när det kommer till mat och barn. Vikten kontrolleras noga på barnavårdscentralen och paniken kan bli total om barnet inte gått upp tillräckligt. Men att hamna i fällan att bara ge det som går hem hos barnet eller är enkelt att få i sig som lena färdigköpta puréer på burk, är att göra både sig själv och barnet en björntjänst, menar Kajsa Lamm

– Barn ska äta det vi vuxna äter, all mat är barnmat. Fortsätt exponera barnet för olika mat, men framförallt ha roligt, det är jätteviktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.