Barn- och elevombudet om utsatta barn som byter skola: ”Väldigt olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Kränkningar i skolmiljön är vanligast i lågstadiet enligt Mårten Petersson som är barn- och elevombud på Skolinspektionen. Att någon som är utsatt byter skola är dock ovanligt och olyckligt enligt honom.

Familjens dotter blev slagen och knuffad flera gånger i skolan i Staffanstorp. De kände att skolan inte gjorde tillräckligt för att förhindra det och såg till att deras dotter fick börja på en ny skola.

– Lagen är tydlig med att det är de som ansvarar för skolan som har en skyldighet att erbjuda en god utbildning i en trygg miljö. Så det är ju väldigt olyckligt så klart när det händer att en vårdnadshavare känner sig tvingad att flytta en elev från en skola, säger Mårten Petersson som är barn- och elevombud på Skolinspektionen.

Kommunen har gjort en utredning kring händelserna men föräldrarna känner sig inte nöjda med den. De har anmält det som hänt dottern till Skolinspektionen och barn- och elevombudet men om de tar upp det återstår att se.

– Om man känner att man inte får gehör av huvudman så kan man vända sig till oss. Vi gör alltid en bedömning om vi ska ta upp det beroende på uppgifternas art.

Hör vad barn- och elevombudet menar att framgångsrika skolor gör för att förhindra kränkningar i skolan i klippet ovan.

”Har vidtagits ingripande åtgärder”

I ett mejl till SVT Nyheter Skåne skriver Staffanstorps kommun bland annat:

”Skolan har arbetat intensivt med åtgärder kring både elevgruppen och klassens personal. Vad vi har valt att göra i det här enskilda ärendet kan vi inte uttala oss om, men åtgärderna har lett till att det är en lugn och trygg miljö i klassen i dag. Det har vidtagits ingripande åtgärder, men såklart kan vi inte informera de enskilda parterna om de åtgärder som vidtagits”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.