Foto: Sandy Hansson

Fler barn med hjärtfel får vård i Lund

Uppdaterad
Publicerad

De senaste årens flykt och migration har gjort att fler patienter med obehandlade och medfödda hjärtfel vårdas på Barnhjärtcentrum i Lund.

I Sverige och andra västländer är barnhjärtläkarna vana vid att träffa barn med hjärtproblem tidigt och kunna sätta in behandling, skriver region Skåne.

– Men de senaste fem åren har vi sett betydligt fler patienter med obehandlade och oupptäckta hjärtfel som kommer från andra länder och som inte har tillgång till samma vård som i västländerna , säger Petru Liuba  barnkardiolog och överläkare på Skånes Universitetssjukhus till SVT Nyheter Skåne.

Det skapar svårigheter med behandling och ökar riskerna för komplikationer .

Workshop ska öka kunskapen

Nu har han tagit initiativ till en internationell workshop för att öka kunskapen om de här patienterna  och för att kunna  ge en bättre vård. För ju senare ett hjärtfel upptäcks desto svårare att behandla och risken ökar för mer vård och kanske transplantation.

– Först och främst handlar det om att ge patienten bra vård och förbättra deras liv. Det kommer också att få ekonomiska konsekvenser för samhället om vi inte hittar en bra samordning för då riskerar patienterna att behöva mer vård och kanske transplantation, säger Petru Liuba till Region Skåne.

Workshopen som hålls på torsdag den 23 novenber i Lund är ett samarbete mellan Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet. Föreläsare från bland annat Sverige, Tyskland, Storbritannien, Holland och USA kommer till Lund för att berätta om sina kliniska erfarenheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.