Kartläggningen, där förutom Sverige även Kroatien, Boznien-Hercegovina och Makedonien deltagit, visar att problemet med smärta kvarstår – trots ökade kunskaper i vården. Foto: Lise Åserud

Barn upplever fortfarande smärta på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Trots bättre kunskaper i vården, upplever barn fortfarande smärta och rädsla för smärta i samband med sjukhusvistelser. Det visar en internationell studie, gjord av bland annat Malmö universitet.

Sedan 1980-talet har forskare visat hur man kan minska smärta hos barn genom ålderanpassad information och distraktion. 

Men kartläggningen, där förutom Sverige även Kroatien, Boznien-Hercegovina och Makedonien deltagit, visar att problemet med smärta kvarstår.  

Problem överallt

– Barns smärta är en global fråga och vi ville undersöka smärtan i samband med sjukhusvistelse och sjuksköterskors attityder till smärta. Ett första steg är denna pilotstudie, där vi undersökt barnens självrapporterade smärta och erfarenheter av smärthanteringen under deras sjukhusvistelser, säger Vedrana Vejzovic, universitetslektor vid Institutionen för vårdvetenskap i Malmö. 

Studien utgår från barnets eget perspektiv, vilket är nödvändigt för att få ett grepp om hur utbredd smärtan är. 

– Vi såg att vi har en liknande problematik i alla länderna trots att vi alla har kunskap om smärthantering. Det behövs alltså mer än bara kunskap om smärta för att det ska generera resultat i smärthanteringen, säger biträdande professor Ann-Cathrine Bramhagen. 

Undersöker hindren

Forskarna utökar nu kartläggningen med flera länder. Syftet är att få en effektiv smärtlindring men också att ta reda på varför man inte redan har det.  

Är orsaken hierarkiska strukturer, attityder eller organisatoriska hinder för att göra det som man vet är det bästa för barnen? Det är en fråga som forskarna ställer sig. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.