Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här stod det i ett sms från en av flickorna till henne lärare när skolan skulle börja. Se mer om händelsen och domen i klippet. Foto: SVT Grafik

Flickor från Malmö fast i Syrien – pappan döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Två flickor från Malmö åkte med sin pappa till Syrien trots att de inte ville. Nu döms han i Malmö tingsrätt till 1,5 års fängelse.

”Hej! Jag blev tyvärr fast i Syrien!”

Sms:et skickade den 14-åriga flickan till sin lärare, när skolan skulle börja i augusti förra året. Hon och hennes 11-åriga syster hade lämnat Sverige med sin pappa för att åka till Turkiet. Sedan åkte de in till Syrien där de fortfarande är kvar. De har ett utreseförbud i Syrien som deras pappa ansökt om.

I förundersökningen står det att mamman, som är skild från mannen, vetat om att de skulle åka till Turkiet, men att hon velat ha hem dem i god tid till skolstarten och inte vetat att de även skulle till Syrien. Det framgår också i konversationer med lärare att barnen inte vill vara i Syrien utan åka hem.

Döms till fängelse

När pappan lämnade barnen för att åka till Sverige i september greps han. Han dömdes under onsdagen för grov egenmäktighet med barn till ett och ett halvt års fängelse.

Malmö tingsrätt säger i sin dom att pappan tagit med sig barnen till Syrien utan samtycke från de själva eller deras mamma, samt att de fråntagits möjligheten att lämna landet.

Tingsrätten anser inte heller att pappans uppgifter om att han hamnat i problem med den syriska säkerhetstjänsten är trovärdiga.

Förnekar brott

Mannens advokat, Peter Zeijersborger, säger att hans klients avsikt inte varit att flytta till Syrien utan att de åkt på semester men sedan att det uppstått komplikationer med att ta sig hem.

– Han förnekar brott. Hans plan har varit att få barnen hem till Sverige igen men har inte fått möjlighet till att göra det.

Angående att brottet bedöms som grovt, anser mannens advokat att är för hårt.

– Jag tycker det finns saker som tyder på att ett medgivande har getts till att barnen rest utomlands.

Kommer ni att överklaga?

– Jag behöver prata med min klient först.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.