Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktoria Skyrdova är ett av de ukrainska barn som blir intervjuad i utställningen ”Moving on”. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Barnens teckningar om kriget får liv i ny utställning

Uppdaterad
Publicerad

Utställningen ”Moving on” invigdes på lördagen och kommer att finnas online och på offentliga platser i Malmö, Lund och Kristianstad. Här får man ta del av ukrainska barns berättelser men barnen visar också ett viktigt personligt föremål de tagit med sig under flykten.

Se i klippet hur barnens teckningar får liv med animation.

Tanken med utställningen är att visa barnens berättelser om krig, fred, hemlandet Ukraina och det nya landet.

– Det som vi lyfter upp är barnens tankar om hur det är att leva i migration. Här ligger fokus på hopp och framtidstro. Historier från barn som berättar hur de känner och hur de vill se sig själva i det här samhället, säger projektledaren Dragan Nikolic.

Teckningarna börjar röra sig

Om man scannar en QR-kod på teckningarna med sin mobiltelefon så kan man se intervjuer med barn men också hur barnens bilder får liv.

– Då ser man hur teckningen börjar röra sig och man ser flygplanen som bombar och man känner barnens känslor i teckningen,. Man kan följa en berättelse om att fly och komma till en ny plats, säger Samuel Thelin på Malmö Museum.

Utställningen pågår till den 6 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.